Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen 'Kıl Keçisi Islahı Projesi' meyve vermeye başladı. Tarsus ilçesinde 89 üreticiye 371, Erdemli’de 80 üreticiye 268, Çamlıyayla’da 37 üreticiye 152, merkez mahallelerde de 31 üreticiye 119 adet olmak üzere 237 üreticiye toplam 910 adet damızlık kıl keçisi tekesi dağıtımı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, damızlık olarak kullanılan tekelerden ilk verimi alan üreticinin yüzünü güldürdü. 

Yörük-Türkmen geleneğini sürdüren ve geçimini hayvancılıkla sağlayan üreticilerin sorunlarını yakından takip eden Büyükşehir Belediyesi, bu sorunların başında gelen ölü ve sakat doğumların önüne geçebilmek için hayata geçirdiği ‘Kıl Keçisi Islahı Projesi’ ile bir taraftan da çeşitli hastalıklar nedeniyle erken dönem kuzu ve oğlak kayıplarının da önüne geçmeye başladı. Mersin’deki kıl keçisi ırkının bozulma riskini ortadan kaldırmayı amaçlayan proje ile kan değişimi sağlamak için üreticilere damızlık teke desteği sağlayan Büyükşehir Belediyesi, sürülerin bu şekilde ıslah edilmesiyle işletmelerin daha verimli hale getirilmesine imkan sağladı.
Proje ile hayvan üreticilerinin, ırk özelliklerini başarıyla temsil eden hayvanlara sahip olabilmeleri, işletmelerin damızlık hayvan üretimi mantığını kavrayabilmeleri, kaliteli ve verimli damızlıklar elde edebilmeleri, bölge şartlarına uygun hayvanların üretilmesi konularında altyapıyı da oluşturan Büyükşehir Belediyesi, Mersin’deki küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği yapan işletmelerin kıl keçisi sürülerini ıslah ederken, sürü verimliliğini de arttırarak üreticiye doping etkisi sağladı.

Yavrulama sezonunda beklenenin üstünde verim alan üreticiler ise kendilerine sağlanan imkandan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkürlerini iletti.

“Çok iyi düşünülmüş bir proje”
Torosların yüksek kesimlerinden Gözne Mahallesi’nde hayvancılıkla uğraşan ve Büyükşehir Belediyesi’nin projesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren üreticiler, projeyi yerinde ve başarılı buldu. Projeden faydalanan üreticilerden Ecevit Üner, “Şu anda benim 12 tane tekem var. 4 tanesini Büyükşehir Belediyesi verdi. Tekeler iyi, gayet memnunuz. Tekelerde kan değişimi güzel sonuçlar veriyor. Hayvancılıkta önemli bir olaydır bu. Damızlık olarak Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız tekelerden verim almaya başladık. Toplam 200’e yakın yavrulayacak var, mevcutta 230 yavru var. Büyükşehir Belediyesi’ne bu katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz. Çok iyi düşünülmüş bir proje" dedi. 

Buradaki en önemli konunun tekedeki ırk ve cins değişimi olduğunu ifade eden Üner, "Hayvancılar için önemli olan da bu kan değişikliğidir. Biz tutup da Erdemli’deki Yörüklere gidemeyiz. Ama Büyükşehir Belediyesi bizlere istediğimiz kan değişimini bu destekle sağladı" diye konuştu.

Bir başka üretici Murat Şahin de, Büyükşehir Belediyesi'nden 4 tane teke aldığını dile getirerek, "Bu sene de bunların yavru verimini almaya başladık, inşallah yeni seneye daha verimli olacak. Başkanımıza bizlere sunduğu desteklerden dolayı çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. 

İbrahim Şenşahin adlı üretici ise hayvancılığa katkılarından dolayı Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederek, "Bize verilen tekelerle ırk değişimi ve kaliteli üretim amaçlandı. Bu sene de bu amaca eriştik. Daha şimdiden güzel verim elde ettik. Bizlere dağıtılan tekeler, elimizdeki hayvanlardan daha kaliteliydi ve üretimimiz de bu şekilde kaliteli şekilde artıyor" şeklinde konuştu.

Editör: Barış Köksal