2. Başkan Doç. Dr. Mustafa Akyıldız, Sayman Meltem Akdoğan, Yönetim Kurulu Üyeleri M. Kemal Mengeloğlu ve Hande Gümüş ile birlikte Adana Çevre Ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz ve İlbank Adana Bölge Müdürü Hüseyin Sönmezler’i makamlarında ziyaret eden JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, “Depremler, yakın tarihimizde yaşadığımız 27 Haziran 1998 Ceyhan, 17 Ağustos 1999 Marmara, 12 Kasım 1999 Bolu-Düzce ve son olarak 23 Ekim 2011 tarihli Van örneklerinde olduğu gibi ülkemiz jeolojik gerçekliğinin bir parçası olduğunu en yıkıcı yüzüyle göstermiştir” dedi.

Dr. Tatar, “Ülkemiz jeolojik gerçekliğinin bir sonucu olarak sıkça karşılaştığımız (2 Mart 2014 tarihinde Karataş ve Tarsus’ ta olduğu gibi) ve toplumsal yaşamın en önemli risk faktörlerinden biri olan depremlerin; bilimsel, ekonomik, sosyal, kültürel, eğitim gibi her düzeyde ele alınacağı deprem haftası etkinliklerinin; toplumsal hafızamızın canlandırılması, toplumda deprem-afet bilincinin oluşturulması, eğitim sistemi içinde konunun işlenerek deprem-afetten korunmanın yollarının anlatılması, deprem zararlarının azaltılarak doğa olayının afete dönüşmesinin engellenmesi kapsamı ile planlanıp üzerine gidilen, strateji ve eylem planları ile bir devlet politikası haline getirilmesi gerekirken, bugün bazı okullarda şiirlerle ve kompozisyonlarla hatırlanan bir konu haline dönüştürülmüştür” şeklinde konuştu

KIRILMAZ: ”JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİNİN ÖNEMİ ÇOK ARTIYOR”
Müdür Yardımcıları Hasan Metin ve Mehmet Akbal’ın hazır bulunduğu ziyarette göreve yeni seçilen JMO Adana Şube Yönetimini tebrik eden Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz, “Daha öncede yönetimde olan sizleri yakinen tanıyorum. Başarılı çalışmalar göstermiştiniz, bu başarılı çalışmaların daha da artarak, büyüyerek devam edeceğini düşünüyorum. Dr. Mehmet Tatar’ın şahsında tüm yönetimi kutluyorum. Günümüzde jeoloji mühendisliğinin önemi çok artıyor. Şehirciliğin önemli altyapısını oluşturan yapılarda ve her türlü altyapı çalışmalarında geoteknik çalışma çok önemli. İmar, karayolu, demiryolu gibi her türlü altyapıda zemin çalışmaları çok önemli, bilhassa konut sektöründe bu önem daha da artıyor. Günümüzde geoteknik biliminin iyice gelişmesi sebebiyle temel ve zemin ilişkisini artıran ve yapıları şekillendirme işi inşaat mühendisleri gibi jeoloji mühendislerine de önemli görevler veriyor. Böyle olunca da jeoloji mühendisliği Türkiye’de ve dünyada önemini arttırdı” diye konuştu.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Teknik Uzman Hasan Lagap’ın da katıldığı ziyarette meslek odalarının önemli görevler icra ettiğini belirten İlbank Adana Bölge Müdürü Hüseyin Sönmezler, “Öncelikle yeni yönetiminizi kutluyorum. Modern bir şehrin olmazsa olmazı altyapıdır. Bizler mühendisliğin her sahasında oluşturduğumuz ortak platformda başarılı işler yapıyoruz. Kurumumuzun altyapı çalışmalarında jeoloji mühendisliği çok önemli, bizim için kilit taşı noktasındadır. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, içme ve pis su arıtma ve katı atık depolama sahaları gibi projelerde belediyeler ile birlikte çalışıyoruz. Zemini tanıyıp, gerekli iyileştirmeleri yapıp, doğru projelerle belediyelere hizmet götürüyoruz. Projeler üretiyoruz. Bu projelere kaynak buluyoruz. Belediyelerin kendi yapacağı işlere danışmanlık yapıyoruz. İçme suyu kaynaklı etüt işlerimiz var. Bu aşamada da jeoloji mühendislerimizin çok önemli rolleri var. İçme sularından numune alınması, analizlerinin yapılması, güzergahın tespiti, heyelan belirlenmesi jeoloji mühendislerimizin görevidir” dedi.
Editör: Barış Köksal