2013’ün temmuz ayında akut lösemi teşhisiyle ÇÜ Balcalı Hastanesi’nde tedavi olmaya başlayan 2 çocuk annesi Meryem Uğurerkan’a ağabeyinden kemik iliği nakli yapıldı. Başarıyla uygulanan nakil ile sağlıklı bir hayata “merhaba” demenin mutluluğunu yaşayan Meryem Uğurerkan taburcu olmadan önce, tedavisini üstlenen doktorlarla, eşiyle ve hastane personeliyle birlikte pasta keserek mutluluğunu paylaştı.

Bu nakil aynı zamanda halojenik yani hastanın bir yakınından alınan kök hücre örneğiyle yapılan ilk nakil özelliğini de taşıyor.

HEDEF, KEMİK İLİĞİ BANKASI
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Kemik İliği Nakli Ünitesi Kit Sorumlusu
Prof. Dr. Güvenç, şubat ayından bu yana 4 kemik iliği nakli gerçekleştirdiklerini belirtti. Meryem Uğurerkan’a yapılan naklin akrabadan alınan kök hücre yöntemiyle gerçekleştirilen ilk nakil olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güvenç, sıradaki hedeflerinin bölgeye hizmet verecek olan bir “Kemik İliği Bankası“ kurarak tüm hastaların mağduriyetlerini gidermek olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Birol Güvenç, kemik iliği naklinin lösemi ve lenf kanserleri gibi klasik tedaviye yanıt vermeyen hastalıklarda hayat kurtarıcı bir tedavi şekli olduğunu söyledi.

Naklin kişinin kendi kök hücresinden ya da donör aracılığıyla yapılabildiğini belirten Güvenç, başarılı bir naklin yapılabilmesi için iyi yetişmiş bir kit ekibinin ve altyapı imkanlarının oluşması gerektiğini bildirdi.

EN İYİ NAKİL ÜNİTESİNDEN BİRİ
Sağlık Bakanlığı’nın kemik iliği nakli konusunda son dönemde ciddi bir sertifikasyon sistemi getirdiğini dile getiren Prof. Dr. Güvenç, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova’nın büyük çabalarıyla Balcalı Hastanesi’nin bölgenin ve ülkenin en iyi nakil ünitelerinden birine kavuştuğunu ifade etti.

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova ise kemik iliği nakil ünitesinin faaliyete geçmesinin ardından gelen nakil haberlerinin kendilerini son derece mutlu ettiğini ifade etti. Taşova, merkezde hizmet veren başta hekim ve diğer personellere de teşekkür ederek bundan sonraki amaçlarının daha fazla hastayı tedavi ederek yaşam kalitelerini artırmak olduğunun altını çizdi.

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Kemik İliği Nakli Ünitesi Kit Sorumlusu Prof. Dr. Birol Güvenç, Prof. Dr. Berksoy Şahin, Prof. Dr. Melek Erkişi, Biyolog Ferdağ Tekinturhan’dan oluşan bir ekiple hizmet veriyor.
Editör: Barış Köksal