İncefikir, oda yönetim kurulu üyeleri ve Hal Hakem Heyeti yöneticileri ile düzenlediği basın toplantısında, limon üretimi ve ihracatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

İncefikir, ülkemizin ürettiği 800 bin ton limonun yaklaşık 450 bin tonunu ihraç ederek 450-500 milyon dolarlık gelir elde ettiğine dikkat çekerek, “2015 yılında yatak limonu olarak adlandırılan depo limonunda bir miktar rekolte eksikliği vardı. Ülkemizde kooperatifleşmenin yaygın olmamasından dolayı, fiyat dalgalanmalarından oluşan rant ne yazık ki biz üreticilere yansımamaktadır. Diğer ürünlerde olduğu gibi rant aracılara kalmaktadır. Bugün için piyasadaki yüksek limon fiyat farkından faydalanmak isteyen, bazı kimselerin, limon meyvesinin hasat olgunluğuna gelmeden, hasat yaptıklarını tespit etmiş bulunuyoruz. Bu hareketin doğru olmadığını, yeteri kadar meyve suyunun oluşmadığı, meyve üreticisinin gerçekleşmemiş olan limonun, tüketiminde sorun yaşanacaktır ve bu davranış, tüketiciyi aldatmaya yönelik bir davranıştır" dedi.

Adana Hal Hakem Heyeti olarak yetkili kurumların hasat izni verilmemiş olan ürünün hasadı yapılmasına şiddetle karşı olduklarını ifade eden İncefikir, "Halde bu ürünlerin satışını yapacak olan, Hal esnafının bu ürünleri satmamalarını, üreticileri limon meyvesinin erken hasat yapmalarını engellemelerini, yetkililerin bu konuyu Kamu adına takip etmelerini talep ediyoruz” diye konuştu.

Cahit İncefikir, üreticilerden kaliteli üretim yapmalarını isteyerek, yeni sezonda hem üretim hem de ihracat artışında rekor beklediklerini kaydetti. İncefikir, Rusya ihracatındaki sıkıntıların giderileceğinden umutlu olduklarını, yaşanan süreçte Uzakdoğu, Asya, Ortadoğu ve Avrupa’da önemli pazarlar edindiklerini, bunun da kazanç olduğunu sözlerine ekledi.
 
Editör: Barış Köksal