Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili ve Belediye Başkanı Kazım Özgan kentsel dönüşüm uygulaması hakkındaki görüş ve düşünceleri alınmak üzere yürütme kurulu toplantısına davet edildi. Sevgili ve Özgan'ın katılımı ile belediye meclis salonunda devam eden toplantıda, Mahmutlu Mahallesindeki 85 hektarlık alanı kapsayan bölgede uygulanması öngörülen kentsel dönüşüm uygulaması tartışıldı.

Başkan Özgan ve teknik personel, yürütme kuruluna sunum eşliğinde teknik bilgi verdi. Yürütme kurulu üyeleri, uygulama ile mağdur edileceklerini düşünen vatandaşların çekincelerine ilişkin Başkan Özgan'a sorular yöneltti ve mahalleli mağdur edilmeden yapılabilecekleri değerlendirildi.

Başkan Özgan, kentsel dönüşüm uygulanacak alandaki vatandaşların mağdur edilmeyeceğini ifade ederek, "Kentler de canlı varlıklar gibidir, doğar büyür ölür. Belediye Meclisi'nce, eskiyen kent kesimlerinin, yeni işlevler verilerek yaşanılabilir, yüksek standartlara sahip yerler olması adına, Mahmutlu mahallesi kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak belirlenmiştir. Bu bölgenin sosyal yapısı sebebiyle yeni evlere geçerken vatandaşların mağdur olmaması için belediye olarak üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirerek halkın huzur ve refahını sağlayacağız. Kentsel dönüşüm alanındaki mülk sahipleri ile tek tek görüşülüp anlaşma yoluna gidilecektir. Bu süreçte, değer tespit çalışmaları yapılacak ve mülk sahipleri kesinlikle mağdur edilmeyecektir. Sahip oldukları bina, bahçe duvarı, ağaç gibi bütün gayrimenkuller lisanslı değerleme uzmanları tarafından değerlendirilecektir. Planlama ve kentsel tasarım çalışmaları öncesinde bu bölgede yaşayan halkın önerileri ve ihtiyaçları doğrultusunda planlama yapılacaktır. Mahalle kültürünü yaşatacak bakkal, fırın, kıraathane, ekmek yapma ve salça kaynatma yerleri, taziye evleri, çeşme, çocuk oyun alanları gibi ortak sosyal donatı alanlarının olduğu bir yaşam alanı oluşturulacaktır. Projeler yörenin mimari kimliği dikkate alınarak hazırlanacaktır. Kentsel dönüşüm projeleri etaplar halinde uygulanacaktır. İlk etapta, boş alanlara konutlar yapılacaktır. Yeni yapılacak olan konutlara taşındıktan sonra, ikinci etaptaki uygulamalara geçilecektir. Eski binaların yıkımı, yeni konutların yapımı tamamlandıktan sonra belediye ve TOKİ tarafından yapılacaktır. Vatandaşlarımız mağdur olmayacakları konusunda rahat olabilir" dedi.

Özgan'ın açıklamalarını dinleyen yürütme kurulu, uygulamanın Kozan'ın geleceği açısından önemli bir çalışma olduğunu, uygulamaya Başkan Özgan'ın da belirttiği gibi hak sahiplerinin mağdur edilmeyeceği bir sistem içerisinde gerçekleştirilmesi ilkesi benimsendiğinden destek verdiklerini, ancak, mağduriyet oluşturabilecek sorunları önceden tespit ederek gerektiğin de konuya müdahil olabilmek için Kent Konseyi'nin de uygulamada gözlemci ve müdahil olarak yer almasının uygun olacağını ifade ettiler.

Başkan Özgan, yürütme kurulunun, oluşturulacak takdir komisyonunda konsey üyelerinden bu alanda yeterliliği olan bir kişinin de yer alması isteğini yerinde bularak teklifi kabul etti.

Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, toplantı sonunda yaptıkları ortak açıklamada, vatandaşların mağdur edilmemesi konusunda hassasiyetleri bulunduğuna bir kez daha vurgu yaparak, planlanan çalışmaların ilçenin geleceği açısından umut vaat ettiğini, sağlıklı ve adaletli şekilde gerçekleştiğinde burada yaşayan halkın gelecekteki ihtiyaçlarına cevap verebileceğini, bu sebeple uygulamayı olumlu karşıladıklarını ve desteklediklerini ifade ettiler.

İlçede nöbetçi eczane sayısının artırılması konusundaki çalışmanın amacına ulaştığı ifade edilen toplantıda, Eczacılar Odasına teşekkür edildi. Sağlık komisyonu, Tatarcık humması olarak adlandırılan hastalıkla ilgili sürdürülen çalışmalar, devam eden araştırmalar ve ilçede alınan tedbirler konusunda bilgi verdi. Yürütme Kurulu, çevrenin korunmasına katkı yapacağı ve ekonomik bir enerji kaynağı olması dolayısıyla ilçeye doğal gaz getirilmesi ve vatandaşlar ile işletmelerin mağduriyetine sebep olan düzensiz elektrik kesintilerinin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi konusunda ilgili kurumlarla görüşmeler yapılması konularını da gündemine alarak, bu konularla ilgili iki yeni çalışma komisyonu oluşturdu.

Editör: Barış Köksal