Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Adana Düziçi Şubesi tarafından, 60 yıl önce kapatılan Köy Enstitüleri'nin 74. kuruluş yıldönümünde Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı. Kuruluş yıldönümünü hasret ve özlemle kutladıklarını belirten Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Adana Düziçi Şubesi başkanı Bayram Ali Taparlı, Köy Enstitüleri ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in emeklerinin, Türkiye'nin aydın ve çağdaş günlere ulaşmasında önemli rolü olduğunu söyledi.

1950 yılında Düziçi Köy Enstitüsü'nden mezun olan 83 yaşındaki Mustafa Onar ise Köy Enstitüleri'nin kuruluşu, yaşayışı ve kapanışının çok yankılı olduğunu söyledi. Enstitülerin, dünyada eşi benzeri olmayan bir eğitim kurumu olduğunu ve dünyaya Türkiye'den yayıldığını belirten Onar, şöyle devam etti: 

“Unesco da bütün dünyaya bu kurulu salık verdi. 60 yıl oldu kapatalı, yasayla silineli. Bununla beraber yankısı hiç kesilmedi. Sürüp gidiyor. Gelecek yıl 75. kuruluş yıldönümünü kutlayacağız, uzayıp gidecek. Köy enstitüleri kalmadı ama enstitücüler çoğalıyor.”
Editör: Barış Köksal