Bu yıl 4.’sü Adana’da düzenlenen Ulusal Pazarlama İletişimi Kongresi’nde ‘Yumurta mı Tavuktan, Tavuk mu Yumurtadan Çıkar?’ başlıklı bir konuşma yapan Marka Danışmanı Bülent Fidan, akademisyenlere, öğrencilere ve sektör temsilcilerine markalaşmayı anlattı. HiltonSA Otel’de düzenlenen etkinlikte konuşan Fidan, pazarlamanın çok oyunculu bir süreç olduğunu, bu süreçte üreticilerin firmaların ortak bir mantık ve amaç çerçevesinde ilerlemesinin gerektiğini vurguladı. Fidan, bu ortak amacın son yıllarda marka üzerinden ilerlediğini belirterek, “Markalar, günümüzde coğrafi merkezleri aşmış birer kültür taşıyıcısıdır. Şirketler, markalarını vizesiz bir şekilde her ülkeye taşıyabilirler” diye konuştu.

Hem kentlerin markaları, hem de markaların kentleri desteklemesinin önemine işaret eden Fidan, markaların oluşması ve büyümesi için kentlerin, yatırımcılara, yatırımcıların da kentlere destek olması gerektiğini söyledi. Fidan, bu kapsamda yerel yönetimlerin, özel şirketlerin ve merkezi idarenin işbirliğinin hayati önem taşıdığını kaydetti.

Fidan, markaların, tüketicilerin duygusal ihtiyaçlarına hitap ettiğini belirterek, “Bütün marka-tüketici tartışmalarında ve araştırmalarda görülmüştür ki üreticilerin markaları kullanmasının tek amacı -biraz sert oluyor ama- statü kazanmak. Kullandığımız gözlükten, sigara markasına, ayakkabıdan, kıyafete kadar hepsi birer bilinçli tercih değil. Ekonomiklikten ya da sağlamlıktan kaynaklanan tercihlerin de çok ötesinde. Marka, bireylerin, o anda karşıdakine kendini anlatmak istediğinde anlatacağı birer kimlik ve kişiliklerin dünyasıdır” şeklinde konuştu.
Editör: Barış Köksal