Karpuz üreticileri, ürettikleri ürünün hak ettiği değeri görebilmesi için ithalatın bir an önce durdurulmasını istiyor. 
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en erken karpuz hasadının Adana’da yapıldığını ifade etti. Yılın ilk erkenci karpuz hasadına başlandığını kaydeden Doğan, tarlada kilosu 2 TL’den satılan sezonun ilk Adana karpuzunun, kentteki marketlerin tezgahlarında yerini aldığını belirtti. Doğan, karpuz üreticisinin verimli bir sezon geçirmesini umut ettiklerini dile getirerek, hasadın ‘bereketli’ geçmesi temennisinde bulundu.

“ÜRETİCİ KAZANIRSA, TÜRKİYE KAZANIR”

Karpuz üreticisinin en büyük sorunlarından birinin ithalat olduğunu vurgulayan Mehmet Akın Doğan, hasat döneminde İran’dan karpuz ithalatının durdurulmasını istedi. İran karpuzunun, Türkiye’deki hasat öncesi tezgahlarda yer aldığını ifade eden Doğan, “İran karpuzu, turfanda karpuza büyük darbe vuruyor. Biz karpuz üreticileri olarak, ürettiğimiz karpuzun değerinde satılması için İran’dan karpuz ithalatı yapılmasını istemiyoruz. Özellikle hasat döneminde ithalatın tamamen durdurulmasını bekliyoruz. Turfanda karpuz hasadının başladığı şu günlerde ithalat durdurulursa üretici kazanır. Üretici kazanırsa, Türkiye kazanır” dedi.
Yaz aylarında bolca tüketilen karpuzun en lezzetlisinin Adana'da yetiştirildiğini vurgulayan Doğan, İran karpuzunun hem lezzeti hem de meyve kalitesinin Adana karpuzunun yerini tutamayacağını söyledi. Doğan, “Adana’da üretilen karpuzun aroması ve lezzeti, İran karpuzunun çok çok üstündedir” dedi.

ADANA KARPUZUNU AYIRT ETMENİN PÜF NOKTALARI

Adana karpuzunun, kokusu, lezzeti ve rengiyle ünlü olduğunu belirten Doğan, hasat başladıktan sonra da İran karpuzunu, Adana karpuzu diye satanların olduğunu ifade ederek, tüketicilere uyarılarda bulundu. Adana karpuzunun nasıl anlaşılacağına ilişkin bilgiler veren Doğan, “Adana karpuzunun kabuk rengi koyu yeşil, meyve eti kırmızı, yeni koparıldığı için sapı yeşil ve yenildiğinde ise şeker oranının yüksek olduğu anlaşılır. İran karpuzunun kabuk rengi açık yeşil, meyve eti soluk kırmızı ya da pembe, tadında ise şeker oranı düşüktür. Ayrıca, günler öncesinden koparıldığı için sapı kuru ve soluk olur” dedi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasadın yeni başladığı bu günlerde gerek İran karpuzunu Adana karpuzundan ayırt etmek gerekse ham karpuz almamak için mutlaka ‘kesmece’ alınması tavsiyesinde bulundu.
Editör: Barış Köksal