TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Yönetim Kurulu, üreticileri ziyaret ederek, buğday hasadı sonrası tarlada kalan anızı yakmamaları için uyardı. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, anız yakan üreticinin sonraki ürün ekimlerinde daha fazla gübre, zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç kullanmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte yasak olmasına rağmen Adana başta olmak üzere Çukurova genelinde bazı çiftçiler anızları yakmaya başladı. Ürünlerini hasat ettikten sonra ikinci ürün ekebilmek için yapılan anız yakılmasına karşı uyarmak için Mürseloğlu Mahallesi'nde üreticilerle bir araya gelen ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir'e, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Ayten Dolançay, Abdullah Doğan ve Hacer Sönmezateş eşlik etti. Üreticilerin anızla birlikte verimli toprağı ve içindeki canlıları da yaktığını söyleyen Karademir, bunun çoraklaşmaya neden olduğunu belirtti.

Karademir, "Anız yakımı topraktaki mikroorganizmaları öldürerek, toprak içindeki organik madde miktarını düşürüyor. Bunun sonucunda topraklarımızda çoraklaşma ve verim düşüklüğü baş gösteriyor. Topraklarımızda geçmiş yıllarda organik madde miktarı yüzde 2-3 seviyelerindeyken, bugün yapılan analiz sonuçlarında, organik madde miktarı yüzde 0,8'lere kadar gerilediğini görüyoruz. Bu sürdürülebilir tarım adına gelecekte bize çok büyük sıkıntılar yaşatacaktır" dedi.
 
"Üretici anızla birlikte parasını da yakıyor"

Anız yangınlarının önüne geçilebilmesi için Valilik nezdinde Bütün Şehir Yasası gereği yerel yönetimler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının koordinasyonuyla anız yakımının önüne geçilebileceğini belirten Karademir, şöyle konuştu:
"Özellikle hububat hasadında büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Önceden teknoloji bu işe uygun değildi ve anız yakılarak bu iş çözülmeye çalışılıyordu. Ancak anız yakıcının toprak ve çevreye zararı var. Sap parçalama aletleri son dönemde piyasaya çıktı. Üreticiyi sap parçalama aletlerini kullanmaya çağırıyoruz.

Yakılan ateşle ölen mikroganizmalar ve toprak mineralleri yüzünden üretici, sonraki ürün ekimlerinde daha fazla gübre, zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Bu yüzden daha fazla masraf ettiği için anızını yakan, aslında cebindeki parayı da ateşe vermiş oluyor. Bunun arkasına çiftçinin toprağı verimsizleştiği ve organik madde kaybı yaşandığı için çiftçilerimiz her yıl daha fazla kimyasal gübre kullanmak zorunda kalıyor. Orada kendi bitkilerini büyütecekleri canlıları, toprak minerallerini yakıyorlar. Anız yandığı zaman bitki materyallerinin külleri de savruluyor. Bu da büyük kentlerimizdeki yaşayan insanlarımızın alanlarını kirletiyor. Çocukların, yaşlıların sağlıkları zarar görüyor."
 
Editör: Barış Köksal