ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 5 Aralık Dünya Toprak Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, tarım topraklarının gıda üretimi ve canlıların yaşam alanı açısından bir doğal kaynak olduğunu vurgulayarak, "Tarım topraklarını koruyan ülkeler gıda üretimindeki yeterlilikleri ile küresel ısınma ve iklim değişikliği sürecinde avantajlı olacaklardır. Toprağın canlı varlık olduğu düşünüldüğünde korunması sürdürülebilir bir tarım açısından ülkemiz ve dünyamız açısından önem arz etmektedir. Ülkemiz topraklarının en önemli sorunu tarım alanlarının amaç dışı kullanımıdır. 10 yıl önce yaklaşık 26 milyon hektar olan ekilebilir tarım arazimiz 2,8 milyon hektarlık kayıpla 23,2 milyon hektara düşmüştür" diye konuştu.

Bir santimetre toprağın, birçok faktöre bağlı olarak 200 ile 1000 yıl arasında oluşabildiğini vurgulayan Karademir, şunları kaydetti:

"Dünya Toprak Günü’nde tarım topraklarının amaç dışı kullanımının konuşulması gelecek açısından hepimizi düşündürmektedir. Toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği sağlanmalı, tarım topraklarının korunması ve amaç dışı kullanımına yönelik 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereği Valiliklerde oluşturulan Toprak Koruma Kurulları’nın daha bağımsız üyeliklerden oluşması sağlanmalıdır.”

Karademir, alternatif alanlar yerine verimli tarım topraklarının tarım dışı amaçla kullanımının iktidarların tarım politikasının olmamasından kaynaklandığını da sözlerine ekledi.

Editör: Barış Köksal