14-19 Şubat 2013 tarihleri arasında ev sahibi İtalya’nın Sulmona şehrinde gerçekleştirilen etkinliklere katılan Comenius çalışma ekibi, Türkiye’den 8, Almanya’dan 6, Fransa’dan 6, Polonya’dan 8, Macaristan’dan 8 ve ev sahibi İtalya’dan 14 olmak üzere, 50 kişiden oluştu.

Abbas-Sıdıka Çalık Anadolu Lisesi’nden projeye katılan 8 kişilik ekipte, Okul Müdürü Şeref Kösedağ, Edebiyat Öğretmenleri Bora Kır ve Aslıhan Belen, İngilizce Öğretmeni Proje Koordinatörü Hatice Çağlar ile Esra Payaslı, Asena Karaduman, Orpen Nergiz ve Uğur Aybar isimli öğrenciler yer aldı.

Projenin Koordinatörü İngilizce Öğretmeni Hatice Çağlar, “Our Past is Unifying Us- Unity in diversity’’ isimli proje kapsamında, ülkelerin kültür alışverişine katkıda bulunmak amacıyla belli aralıklarla ortak ülkelerde çeşitli faaliyetler yapıldığını kaydetti. Çağlar, bu proje sayesinde öğrencilerin güzel tecrübeler yaşadığını ifade ederek, “Projenin amacı; farklı ülke öğrencileriyle kültür alışverişinde bulunmak, gençlerin gözünden kültürlerin çeşitliliğini tanımak, birleştirmek, kültürlerin ortak ve farklı yönlerini paylaşmaktır” dedi.

“Öğrencilerimiz ayrıca İtalyan ve diğer ortak ülkelerin hazırladıkları faaliyetlere katılmışlardır. 5 farklı ülkeden katılım sağlayan ülke öğrencileriyle İngilizce ve Almanca konuşarak pratik yapma imkanı buldukları gibi, birbirlerine de kendi dillerinden birçok kelime ve cümle öğretmişler; yabancı dil alanında oldukça verimli bir dil alışverişinde bulunmuşlardır. Öğrencilerimizin kendi yaşıtları olan Avrupalı gençlerle iletişim kurmaları, Avrupada ki farklı ülkelerin kültürlerini tanımaları, kendi kültürlerini onlara anlatmaları, bunun için bir yabancı dili konuşma gerekliliğini anlamaları, onların kişisel gelişmeleri açısından olumlu katkılar sağlamıştır. Öğrencilerimiz ve öğretmen arkadaşlarımızla ülkemizi en iyi şekilde temsil etmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.’’

Çağlar, program kapsamında, projenin amacına uygun olarak İtalya’nın Sulmona, Pratola Peligna, Pescara, Scannno, Roma, Vatikan ve çeşitli yerleşim yerlerinde tarihi ve kültürel yerlere ziyaretlerde bulunulduğunu; Roma dönemine ait kalıntılar ve müzelerde incelemeler yaptıklarını, ayrıca Abruzzi bölgesinin mutfak ve folklörüne ait hoş tecrübeler edindiklerini anlatarak ev sahibi İtalya’nın misafirperverliğinden de memnun kaldıklarını belirtti.

Proje koordinatörü Çağlar, proje hareketliliğinin 4. faaliyetinin ise 8-15 Nisan tarihleri arasında Fransa’da yapılacağını kaydetti.

Editör: Barış Köksal