Büyükelçi Naeh: “Türkiye ile ticaret hacmimiz 4.2 milyar Dolar”
 
İsrail’in Ankara Büyükelçisi Neitan Naeh, “Teröre ev sahipliği yapan ülkeler bu teröristlerden bir an evvel kurtulmalı. Son dönemlerde Arap ülkeleri ile Katar’ın arasında ne geçtiğini spesifik olarak bilmiyorum bu duruma neyin yol açtığını ama genel bir tabirle söyleyecek olursak teröre bu şekilde ev sahipliği yapmak barışın önündeki engellerden bir tanesidir. Barışın tezatıdır” dedi.

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Neitan Naeh, bir dizi temas için geldiği Adana’da Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni de ziyaret etti. Başkan Cafer Esendemir ve yönetim üyeleri tarafından karşılanan Büyükelçi Naeh, Başkan Esendemir’in makamında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Arap ülkelerinin Katar’ın teröristlere ev sahipliği yaptığını öne sürerek ilişkilerini askıya almasını değerlendiren Naeh, “Teröre ev sahipliği yapan ülkeler bu teröristlerden bir an evvel kurtulmalı. Son dönemlerde Arap ülkeleri ile Katar’ın arasında ne geçtiğini spesifik olarak bilmiyorum bu duruma neyin yol açtığını ama genel bir tabirle söyleyecek olursak teröre bu şekilde ev sahipliği yapmak barışın önündeki engellerden bir tanesidir. Barışın tezatıdır” dedi.
Bir basın mensubunun ise ‘Adana’da bulunan İncirlik Hava Üssü ile ilgileniyor musunuz’ sorusuna Büyükelçi Neitan Naeh, “İncirlikle İsrail’in bir alakası olmadığı için bu konuyla ilgili yorum yapmak doğru değil. Türkiye’nin müttefikleriyle birlikte olayı çözeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
“İlişkilerimiz normale döndü”

Türkiye ile İsrail’in ilişkilerinin gayet iyi olduğunu belirten Naeh, “Geçtiğimiz Aralık ayından bu yana Türkiye’de olan ilişkilerimizin tam normal ve büyükelçi seviyesine çekilmiş olduğunun göstergesi. Bu andan itibaren tüm mecralar ve tüm kurumlar iki ülke arasındaki işbirliğine açıktır. Bu zamana kadar değişik yerlere ziyaretlerde bulundum. Ankara’dan sonra ilk İstanbul daha sonra Adana’yı ziyaret ettim” diye konuştu.
 
“İsrail ile Türkiye’nin arasındaki ticaret hacmi 4.2 milyar Dolar”

İsrail ile Türkiye’nin arasında ki ticaret hacminin şuanda 4.2 milyar Dolar olduğunu fakat asıl potansiyel rakamın 10 milyar Dolar olduğunu kaydeden Büyükelçi Neitan Naeh, “İlişkilerimizdeki ana unsur enerji ve ekonomik işbirliği. Şu anki ticaret hacmimiz iki ülke arasındaki 4.2 milyar Dolar. Tam potansiyelimiz ise 8 ila 10 milyar Dolar arasında. Bizim işimiz de işbirliklerini arttırmak için daha fazla fırsat yaratmak” şeklinde konuştu.

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Neitan Naeh, 2008 yılında ise İsrail’den Türkiye’ye nüfusun 10’da biri oranında ziyaretçi geldiğini, bunun ise o dönemdeki dostane ilişkilerden kaynaklandığını belirtti. Bir basın mensubunun ‘Bazı medya organlarında 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin arkasında İsrail güçleri var’ sorusuna Naeh, “Saçmalık” diyerek cevap verdi. Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
 
Editör: Barış Köksal