Müzik yayını yapan tüm işletmelerin, fikir ve sanat eserlerinin hak sahipleri veya üyesi olduğu meslek birliklerinden sözleşme yapmak yoluyla izin alıp mali hak ödemesi yapmaya tabi tutulması nedeniyle Adana’ya gelen Müzik Yapımcıları Derneği (MÜ-YAP) Genel Sekreteri Ahmet Asena, MÜYAP avukatı Ahmet Türkoğlu ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Genel Sekreteri Merve Nimetoğlu, işletme sahiplerine geniş bilgi sundu.

“HEMEN CEZA UYGULANMASIN”

Beyazevler’deki Bahçe Kafe’de gerçekleşen toplantının açılışında konuşan AÇEYDER Başkanı Feridun Özkan, emeğe saygılı olduklarını ancak müzik yayını yapan tüm işletme sahiplerinin, Türkiye Musıki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Müzik Yapımcıları Derneği (MÜ-YAP), Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) ile Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliği’ne (MSG) ayrı ayrı üye olup ayrı ayrı ücret ödemek istemediklerini belirtti.

İşletme sahiplerine ön bilgi verilmeden ceza uygulamasına gidilmemesini isteyen Özkan, “Esnafımızın zor durumda kalmasını istemiyoruz. Bu konuda bir uzlaşma zemini hazırlanmasını ve işletme sahiplerimizin para veya hapis cezasıyla karşı karşıya kalmasının önüne geçilmesini istiyoruz” dedi. Adana’da müzik yayını yapan işletme sahiplerine çağrıda bulunan Özkan, “Sorunlarımızın çözümü için AÇEYDER çatısı altında birleşelim” diye konuştu.

MÜ-YAP: “UZLAŞMAYA HAZIRIZ”

Telif hakkı, sözleşme ve ücretlendirmelerle ilgili geniş bilgi sunan MÜ-YAP Genel Sekreteri Ahmet Asena ise yasal zemine ve kanuna dayanarak hareket ettiklerini söyledi. Adana’da 140 işletmede tespit gerçekleştirdiklerini, hiçbir işletme sahibinin para veya hapis cezasıyla karşı karşıya kalmasını istemediklerini belirten Asena, telif hakkına sahip meslek birliklerinin yetkili organlarınca yapılacak görüşmeler sonrası Adanalı esnaflarla AÇEYDER çatısı altında uzlaşmaya hazır olduklarını belirtti. İşletme sahiplerinin dört meslek birliğine aynı formla üye olabileceğini, 2015 yılından itibaren denetlemelerin sıklaşacağını kaydeden Asena, “Türkiye’nin her yerinde tespit yapıyoruz. Telif hakkı fiyat belirleme yetkisine sahip olarak işletme sahiplerinin cezaya maruz kalmaması için sektör temsilcileriyle uzlaşma zemini hazırlama hakkına da sahibiz. Tespit yaptığımız işletmelere başvuru formu da bırakacağız. Tespitin yapıldığı yıl itibariyle ücretlendirmelerin başlaması gerekiyor. Geçmiş yıllardan herhangi bir ücret talebimiz olmayacak. Tespit yapılmış ancak üye olmayan, ücret ödemeyen Adanalı esnaflar için bir kampanya yapmak istiyoruz. İlgili organlarımızca görüştükten sonra AÇEYDER Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geleceğiz. Belirlenen kampanya esaslarını Adana’da müzik yayını yapan tüm işletmelere duyuracağız. 2015 yılından itibaren 4 meslek birliğinin ortak tarife uygulaması için çalışma yapacağız” dedi.

İŞLETME SAHİPLERİNİN İSTEĞİ

Bilgilendirmelerin yetersiz olduğuna vurgu yapan Adanalı işletme sahipleri ise dört meslek birliği arasında sıkışıp kalmak, müzik ve eserini dinlettirmedikleri sanatçılar için ayrı telif ücreti ödemek istemediklerini, üyelik için başvuru yapılacak adresleri ve isimleri, ücretlendirmeleri net olarak bilmek, adil ve adaletli fiyat politikası güdülmesini istediklerini dile getirdiler.

Toplantının ardından AÇEYDER Başkanı Feridun Özkan ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelen MÜ-YAP ve MÜYORBİR yetkilileri hazırlanacak kampanya ile ilgili ön hazırlık yaptı.

Editör: Barış Köksal