Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir:
Daha sonra kendilerine ait olan bu firmalar yine kendi market zincirlerine satış yapıyor. Aracı oluşturup fiyat farkının oluşmasında ciddi etken oluyorlar”
 
Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, yaş sebze ve meyvenin üreticiden tüketiciye ulaşmasında fahiş fiyat artışlarının nedenine yönelik yaptığı açıklamada, “Marketler, üreticiden kendi kurdukları tedarik firmalarına satın aldırıyor. Daha sonra kendilerine ait olan bu firmalar yine kendi market zincirlerine satış yapıyor. Aracı oluşturup fiyat farkının oluşmasında ciddi etken oluyorlar” dedi.

İncefikir, gerek seracılıkta gerekse açık sebze ve meyve üretiminde tedarikçilerin ana firmanın altında, alt işveren olarak işlem yapmalarının ürün fiyatlarının artışına neden olan ciddi bir etken olduğuna dikkat çekerek, “Bunun da tüketiciye olumsuz yansıdığını maalesef görmekteyiz. Marketler, üreticiden kendi kurdukları tedarik firmalarına satın aldırıyor. Daha sonra kendilerine ait olan bu firmalar yine kendi market zincirlerine satış yapıyor. Aracı oluşturup fiyat farkının oluşmasında ciddi etken oluyorlar. Üretici-tüketici fiyatları arasındaki makasın kapanması için hükümetin bu konuda uygulamaya sokacağı çalışmaların bir an önce hayata geçirilip aktif hale getirilmesi zorunlu bir hal almıştır” ifadelerini kullandı.

Hallerde sebze ve meyvedeki ilaç kalıntı laboratuvarlarının belediyeler tarafından kurulması gerektiğine de dikkat çeken İncefikir, “Özellikle sebzede ve yaz meyvelerinde gerek marketlerde, gerek açık semt pazarlarında bu meyve ve sebzenin ilaç kalıntı anlamındaki akıbeti laboratuvar ortamında tahlil edilip tüketiciye sağlığa uygun, hijyenik koşullarda sunulmalıdır. Zira her üretici bir şekilde tüketicidir. Bu, yaş sebze ve meyveyi, geniş kitlelerle beraber kendi çocukları ve tüm aile fertleriyle tüketmektedir” şeklinde konuştu.
 
Editör: Barış Köksal