Adana’da pek çok caddede, sokakta özellikle lokanta ve kafelerin bulunduğu yerlerde, yayaların kaldırımları kullanmasının mümkün olamadığını ifade eden Kaya, “İşletmeler, imara aykırı tadilatlarla kullanım alanlarını genişleterek kaldırımlara taşmış durumda, buna bir de kaldırımlara atılan masalar eklenince vatandaşlara da zaten bozuk olan yollarda, araç trafiğinin ortasında akrobasi yapmak kalıyor. Can güvenliği hak getire; yollarda yürüyen insanların, hele çocukların ve yaşlıların çektiği zorluk, onlara reva görülen kent yaşamı içler acısı” dedi.

Engelliler için ise durumun daha da vahim olduğunu söyleyen Kaya, bazı kaldırımlara engelli şeritleri konduğunu ancak engellilerin kullanımının mümkün olmadığını, kaldırımın dolayısıyla şeritlerin işgal altında, sarı bantların ise kaldırım süslemesi olarak kaldığını söyledi.

“Kent yaşamı, kentte yaşayanların öncelikle de engellilerin, çocukların, yaşlıların günlük hayatını güvenli, sağlıklı geçirebilmelerine olanak vermelidir. Kentleşmenin en önemli kıstaslarından biridir bu” diyen Kaya, şunları kaydetti:
“Ancak şehrimizde engellilerin ve yaşlıların yalnız başına sokağa çıkması pek de kolay olmamaktadır.Kaldırımlar sanki yayalardan başka herkesin; otomobiller, lokanta ve kafelerin uzantıları, esnafın malları kaldırımlarda. Kendi iş yerinin hacminden daha büyük bir alanı kaldırımda işgal eden işletmeler dahi var. Kaldırımları kendi kafasına göre dizayn ederek toplumun ortak kullanım alanlarının işgal edilmesinin ve yayaların kaldırımlarda yürüyemez hale gelmesinin yetkililerce engellenmemesi anlaşılır gibi değil. Kaldırımların işletmeler tarafından “işgaliye“ adıyla işgal edilmesi yaya sirkülasyonunu engelleyen, kent estetiğini bozan, belediyelerin işletmelere imtiyaz tanıdığı bir uygulamaya bürünmüş durumda. Tamam, esnafı da düşünelim ama öncelikle kent yaşamının bütünselliğini düşünerek, herkese adil davranılmasını sağlayarak yapalım; birilerine verilen hakla bir başkalarının haklarını çiğneyerek, çiğneterek değil. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm belediyelerimizi kaldırım işgallerine göz yummamaya, bu düzensizliğe, bu haksızlığa, kent yaşamını garabete dönüştüren kaldırım işgallerine son vermeye çağırıyoruz."

Bu durumdan tüm Adanalıların rahatsız olduğunu belirten Kaya, "Kanıksanan, kanıksandıkça da pervasızlaşan bu durumu engellemek, kent yaşamına ilişkin verdikleri sözlerle belediyelere talip olup halkın oylarıyla göreve gelen yöneticilerin görevidir. Biz Adana’nın, sağlıklı, nitelikli, insana öncelik veren, kentlilerin yaşamını kolaylaştıran, sosyal, kültürel açıdan zenginleştiren olanaklar sunan bir kent yaşamına ulaşmasını istiyoruz. Bunun gerçekleşmesi için de sorunları dile getirmeye ve dile getirdiğimiz sorunların çözümü için çalışmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Adanalıları bezdiren, kent yaşamını olumsuzlaştıran kaldırım işgallerine karşı önlem alması için belediyelerimizi göreve davet eder; konunun da takipçisi olacağımızı beyan ederiz.”
Editör: Barış Köksal