Temsil ettiği grup üyelerinin sorunları ve beklentileri konusunda ATO Meclis üyelerine bir sunum gerçekleştiren Özender Güvenç, sektörde iş yeri açabilmek için diploma ve sertifika zorunluluğu olmamasının, ehil olmayan kişilere fırsat sağladığını kaydetti. Güvenç, “Denetimsiz, kontrolsüz bir şekilde bilişim sektöründe faaliyet göstermek üzere iş yerleri açan bu firmalar kendilerinden hizmet alan müşterilerine gerekli ve doğru hizmeti veremiyorlar. Bu nedenle de sektörde gerekli alt yapısını tamamlamış, kalifiye elemanını yetiştirmiş ve istihdam eden, ciddi hizmet veren, sektörümüzün lokomotifi ve duayeni olan firmalar haksız ithamlara maruz kalmaktadırlar” dedi. Güvenç, sektördeki ciddi ve güvenilir firmaların, sistem kurulum teklifleri verirken “lisanslı ve doğru güvenilir ürünleri önerdiğini” diğer firmaların ise kopya yazılım konusunda hiçbir hassasiyet göstermediklerinden daha ucuz fiyat vererek haksız rekabet ortamı yarattıklarını kaydetti.

MAĞDURİYETLER ARTIYOR

Gerçek meslek mensuplarının yanı sıra, müşterilerinin de bu firmalardan mağdur olduğunu kaydeden Özender Güvenç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Konusuna hakim olmayan, yaptığı işin sorumluluğunu idrak edemeyen sözde bilişim alanında faaliyet gösterdiğini zanneden bilinçsiz bu insanlar, yeterli bilgi birikimleri olmadığından dolayı rekabetin sadece daha ucuzu sunmak olduğunu sanıyorlar. Bu ‘sözde bilişimciler’, diğer bir tabirle ‘bilgisayarcılar’, müşterilerinin verilerini koruyamamakta, sistem kuruluşlarını sağlıklı oluşturamamakta ve veri kayıplarına sebep olmaktadırlar. Yetkin olmayan ve kendilerini geliştirme adına hiçbir yatırım yapmayan bu kişiler, yeterli teknik bilgi birikimleri olmamasından dolayı daha ucuz ürün sunduklarını iddia ederek aslında çok daha fazla maliyetlerle müşterilerini mağdur etmektedirler. Sektörde gerçek hizmeti verebilmek için tüm maddi, manevi imkanlarını sunarak yarışan meslektaşlarımız bu kişiler yüzünden mağdur olmaktadırlar. Sektörde yaşanan olumsuzlukların önüne geçebilmek için mesleki standartların oluşturulması ve kontrolünün sağlanması gerekmektedir. Telif hakları yasası iyileştirilmeli, uygulanabilir ve daha etkin hale getirilmelidir. Kopya program kullanımının engellenebilmesi için hem üreticiler hem kullanıcılar nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması bu konudaki yasaların bilişim sektörü temsilcilerinin de öneri ve teklifleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.”

BİLİŞİM VADİSİ ÖNERİSİ

Bilişim sektöründeki faaliyet gösteren meslek mensuplarının temsilcisi olan Güvenç, sektördeki dağınıklığın toparlanabilmesi için Adana’da bir “Bilişim Vadisi” kurulması önerisinde de bulundu. Güvenç, “Firmaların Bilişim Vadisi’nde kümelenmelerini sağlamak, yazılım ve çözümlerin bir araya gelmesini sağlayarak, ilimizin ulusal ve uluslararası pazarlara açılımını kolaylaştıracağı gibi Adana’ya da büyük katma değer sağlayacaktır” dedi.

Bilişim sektörünün en büyük sıkıntılarından birisi olan yardımcı eleman eksikliğini gidermek için ilgili kurumlarla ortak çalışılması gerektiğini de belirten Güvenç, “Üniversite, İŞKUR, KOSGEB gibi kurumlarla yapılacak ortak projelere sektör olarak destek vermeye hazırız” mesajını verdi.

Özender Güvenç, zor şartlar altında ve büyük riskler taşıyarak kişi ve kuruluşlara hizmet veren, kendilerini sürekli olarak yenilemek ve geliştirmek zorunda olan bilişim sektöründeki firmaların desteklenmesini de istedi. Güvenç, hizmet satışları konusundaki yüzde 18 oranındaki KDV’nin çok ağır olduğunu vurgularken, birçok sektörde uygulanan tevkifat konusunun bilişim sektörü hizmet satışları içinde uygulanmasını beklediklerini söyledi.

Editör: Barış Köksal