Yüreğir ilçesi Ahmet Yesevi Kültürevi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen projenin açılışında konuşan İl Sağlık Müdürü Ahmet Özer, sağlıkçılar olarak kanserden korkmadıklarını, korktukları geç tanı konulması olduğunu söyledi. Özer, “Kadınlarımızı meme kanserinden, kadın hastalarından, kanserden kaybetmek istemiyoruz. Biz hastalıktan korkmuyoruz. Amacımız bir an önce tanı konup, bütün vücudu sarmadan ondan kurtarmaktır. Bu mücadelemiz onun içindir. Geçtiğimiz yıl sadece size tahsis edilen özel aracımızla 6 bine yakın film, tetkik aldık. Bunun sonucunda da tanı konulan 240 bayanı üst sağlık kuruluşuna sevk edip, takip ettik ve onlar şimdi sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettiriyor. Bunlar periyodik zamanlarda da kontrol ediliyor. Amacımız, 40-69 yaş aralığındaki bayanlara 2 yıllık periyodik aralıklarla kontrol etmek ve onların sağlıklı yaşamlarına devam etmesini sağlamaktır” dedi.


Vali Mahmut Demirtaş ise yaptığı konuşmada, kanserin bugün modern tıbbın çare bulmaya çalıştığı önemli hastalıklardan biri olduğuna işaret ederek, “Kanser, fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra maddi ve manevi yönleriyle mücadelesi güç bir hastalıktır. İçinde yaşadıkları dokulara hasar vererek başlayan ve devamında diğer organlara yayılarak ölümcül boyuta kadar ilerleyen kanserin 100'den fazla türü vardır. Kanser tedavisinde her geçen gün önemli mesafeler alınmakla birlikte, kansere karşı en önemli tedavi metodu, hiç kuşkusuz erken teşhisdir. Yani, hastalık tam olarak ortaya çıkmadan, ilerleyip bünyeyi esir almadan gereken tedbirleri almak, bu yöntemin esasını oluşturur. Koruyucu ve önleyici tedbirler ile erken teşhisin, hastalığın önlenmesinde en önemli tedavi metodu olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.


Vali Demirtaş, tüm dünyada endüstri ve sanayileşmenin ortaya çıkardığı kanserojen ürünlerin, insan sağlığını olumsuz etkilemekte olduğunu belirterek, “Hangi ürün sağlıklı, hangisi sağlıksız ayırt etmek son derece güçtür. Her marka maddi kaygılarla kendisinin temiz olduğunu iddia etmekte, lakin bazı markalar bu iddianın altında kalmaktadır. Bu kapsamda “Güney Adana'da El Ele Verelim, Kanseri Yenelim” projesi ile kanser, kanserojen maddeler ve etkilerinin anlatıldığı sağlık eğitimlerimizi başlatmış durumdayız. Bu eğitimler vasıtasıyla özellikle Güney Adana bölgesinde yaşayan hanım kardeşlerimizi kanser tarama yöntemleri konusunda bilgilendireceğiz. Kadınlarımızı kanserin erken teşhisi konusunda bilinçlendireceğiz. Bu sayede hastalık ilerlemeden, kişilerde psikolojik çöküntüye sebebiyet vermeden çağın vebasına çare bulma gayreti içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.
Vali Demirtaş daha sonra şöyle devam etti:


“Projemizin adı üzerinde, “Güney Adana'da El Ele Verelim, Kanseri Yenelim. El ele vereceğiz, kanser konusundaki azim ve kararlılığımızı herkese göstereceğiz. “Bu konuda en büyük desteği Sağlık Bakanlığımızdan ve bağlı kuruluşlarından almaktayız. Öte yandan, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Toplum ve Aile Sağlığı Merkezlerimiz eliyle de kanser taramalarının yapıldığını bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Güney Adana Kalkınma Projesinin sağlık konusunu da ana eksenine alan bir yapısı olduğunu, “Güney Adana'da El Ele Verelim, Kanseri Yenelim” projesiyle bir kez daha görmekteyiz. Belirttiğimiz konularda yürütülecek çalışmalarla Güney Adana’da kanserin erken teşhisi ve tedavisinde proje hedeflerimize ulaşacağımızdan eminim.”


Vali Mahmut Demirtaş, daha sonra Kanser Tarama Tırı’nda incelemede bulunarak, İl Sağlık Müdürü Ahmet Özer’den bilgi aldı.

Editör: Barış Köksal