Alınan bilgiye göre, 84 yaşındaki Menevşe Şiraman, 5 yaşındayken geçirdiği çiçek rahatsızlığından dolayı gözlerini kaybetti. 79 yıldır yüzde 100 görme engelli olan Şiraman daha sonra kendisi gibi görme engelli olan Gazi Şiraman ile evlendi. Ancak bu evlilikten Şiraman ailesinin çocuğu olmadı. Gazi Şiraman, 20 yıl önce yakalandığı kansere yenik düşerek hayatını kaybetti. 
Menevşe Şiraman, kocasının ölümünden sonra devlete başvurarak 3 aydan 3 aya engelli maaşı almaya başladı. 
Bu arada, Şiraman ağabeylerinin yanına yerleşti. Burada uzun süre kaldıktan sonra ağabeyi de hayatını kaybedince Şiraman, kız kardeşi Şehriban Mercan'ın (74) yanına yerleşti. 

Engelli maaşı alan Menevşe Şiraman 1.5 yıl önce de dul maaşı almak için SGK'ya başvurdu. Ancak engelli maaşı aldığı için başvurusu reddedildi. Bunun üzerine Şiraman engelli maaşını iptal ettirip dul maaşı almak istedi. 

Dul maaşı almak için 1,5 yıldır bekleyen Şiraman, engelli maaşından da oldu. Yaşlı kadın bu kez art arda kısmi felçlik geçirerek tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. 

Kocası Ahmet Mercan'ın (75) 950 TL emekli maaşıyla geçinen ve hem görme engelli hem de felçli olan ablası Menevşe Şiraman'a bakan Şehriban Mercan ise, evde bakım ücreti almak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurdu.
Görevliler, aileyi görmek ve gelir tespiti yapmak için eve ziyarette bulundu. Ancak görevliler geldiğinde 3 katlı evin 2. katında oturan emekli maaşı olan Ahmet Mercan'ın sağır ve dilsiz oğlu Ali Mercan'ı da (50) aynı evde oturduğunu zannedip aile ferdi olarak kayda geçti. Yapılan incelemeden sonra eve iki tane emekli maaşı girdiği ve toplam 5 kişi yaşadığından gelir seviyesi evde bakım ücreti almak için yeterli bulunmadı. Bunun üzerine yüzde 100 görme engelli ve felçli olan Menevşe Şiraman için evde bakım ücreti bağlanmadı. 

Bu durum karşısında çok şaşırdıklarını belirten kız kardeş Şehriban Mercan, "Ablamın kalacak yeri yoktu biz eve aldık. Dul maaşı almak istedi engelli maaşı da iptal oldu. Evde bakım ücreti almak istedi oğlum bizim evde göründüğü için o başvuru da iptal oldu. Eşimin tek maaşı ile torun okutuyoruz, ablamın ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz ama yetiremiyoruz. Eşim yıllar sonra evi borçlardan dolayı satılığa çıkardı. Ne yapacağımızı şaşırdık. Oğlumun kendi evine ait su faturası bile var ama bizim evde görünüyor. Nasıl oldu anlamadık" dedi.

Menevşe Şiraman ise sokaklarda kalmak üzereyken kız kardeşinin kendisine sahip çıktığını belirterek, "Benim gözüm görmüyor. Felçlik geçirdik, tekerlekli sandalyeye mahkumum ama maaş alamıyorum. Herkes alıyor ben bu halimle maaş alamıyorum. Devlet büyüklerimden yardım istiyorum" diye konuştu.

Konuyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri ise, yüzde yüz görme engelli olan ve Çukurova Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nden yüzde 95 engelli olan bir kadının evde bakım ücreti alması gerektiğini, adres bildiriminde bir hata olabileceğini, Şiraman'ın dosyasının yeniden inceleneceğini söyledi.

SGK Adana İl Müdürlüğü yetkilileri ise, engelli maaşının iptali ve dul maaşının bağlanmamasıyla alakalı olarak inceleme yapacaklarını bildirdi.
Editör: Barış Köksal