Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin (Çukurova GİAD) Gelişim Atölyeleri toplantılarının son konuğu Adanalı futbol adamı Fatih Terim oldu. Adana Hiltonsa'da kent protokolü ile birlikte binden fazla kişinin izlediği toplantının çıkışında da imza izdihamı yaşandı. Futbol sahasını andıran sahnede toplantının açış konuşmasını yapan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, dernek olarak çok önemli isimleri ağırladıklarını, ancak Adana'nın yetiştirdiği bir isim olarak Fatih Terim'i ağırlarken anlatması zor bir heyecanı yaşadıklarını ifade etti. Adana’nın değerlerine sahip çıkılmamasından yakınan Başkan Sakarya, Adana’nın futbol turizmi ile ilgili her türlü şartı bünyesinde barındıran bir kent olduğunu, bazı yatırımlarla dünya takımlarının Adana’ya çekilebileceğini bildirdi.

ADANALI TERBİYESİ
‘Liderlik ve başarı’ konulu konuşma yapan Fatih Terim de, bir Adanalı olarak Çukurova GİAD’ın davetini düşünmeden kabul ettiğini kaydetti. Adana’nın iki takımından biri olan Adana Demirspor’un ilk şampiyonluğunda da imzası bulunan Terim, Adana’da doğup, büyüdüğü mahalleden söz ederken duygulandı. “İyi ki Adana’da doğmuşuz” derken, bunun ayrıcalıklarını da anlatan Terim, “Burada ailemizden, büyüklerimizden, memleketimizin örf ve adetlerinden çok şey öğrenmişiz. Allah'a şükür 40 senedir mahcup olmadan yüzümüz yere düşmeden, daima ileriye bakarak, dik durarak devam ediyoruz. Kolay olmuyor ama, bu zor zamanlarda buradan aldığımız edep ve terbiyeler bizim hayattaki yolumuzu çizmemize neden oldu” dedi.

3H FORMÜLÜ
Zor şartlar altında yaşayıp belirli aşamalardan geçtiğini belirten Terim, başarılı lideri anlatırken, kendisiyle ilgili 3H formülünden söz ederek, şöyle dedi:
"Uyguladığım 3H formülüm var. 'Hazır, hızır, huzur'. Hayatınızda hazır olursanız, hızır yardımınıza yetişir ve huzura erersiniz. Hazır olmak için elinizden geleni yapın. Bazen içi boşlar bile yükselebilir balonlar gibi! Dolu ve hazır olmanız gerek. Hızır nasılsa yardımınıza gelir. Hazır olmadan hızırın gelmesini beklemeyin.”

RİSK ALMAK
Başarılı olmak için risk aldığını bildiren Terim, “Risk almak ve aidiyet. En önemli konu bu. Bir yere ait hissetmediğiniz yerde başarılı olmak çok zor. Önce içinde hissetmelisiniz. Aile gibi. Ekibinize de aidiyat duygusunu hissettirmelisiniz. Başarı ardından gelecektir” dedi.

FARK YARATMAK
Çalışmalarında her zaman daha iyiyi ve güzeli bulmaya çalıştığını dile getiren Terim, “Farklı şeyler yap yada yapılanı farklı kıl. Farklı olmaya değil,yaptıklarımla fark yaratmaya çalışıyorum. İkisi çok ayrı şeyler. Değişim önemlidir. Değişimler bizi başarıya götürebilir. Yoksa geri kalırız,yaya kalırız, arkada kalırız. Durursak düşeriz” diye konuştu.
Toplum yapısında iki önemli duygunun eksikliğinden yakınan Terim, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün toplumumuza baktığımda iki önemli duygumuzda ciddi bir yıpranmışlık gördüğümü söyleyebilirim. Biri güven duygusu, biri takdir duygusu. Hayatımda bu iki duygunun güçlü olmasına çok özen gösterdim. Size de önerim benzer yönde olacaktır. Hayatınızda bunları yaşarken bazen yanlış anlaşılabileceğinizi de kabul etmelisiniz. Herkesi aynı anda, aynı miktarda memnun etmek mümkün değil. Mutlaka eleştirileceksiniz. Sizi olduğunuzdan farklı ve yanlış sunacaklar. Böyle durumlar için de (Beni bilen biliyor, bilmeyen kendi gibi biliyor) deyip, yolunuza devam edeceksiniz. Ne yaptığınızdan daha önemlisi yaptığınız işin en iyisi olmanız, işinizi çok iyi yapmanızdır. Hayal etmekten geri kalmayın. Hayal bilgiden daha önemlidir ve öndedir. En güzel örnek, benim doğduğum yer, çıktığım yol ve bugün geldiğim noktadır. Başarı bizim için bir yolculuktur. Sadece bir varış noktası değil. Hedefe giden yolda hep beraber kenetlenerek ve hiçbir zaman ürettiklerimizle yetinmeyerek yürümek gerekir.”

ELEŞTİRİDE ÜSLUP
Maç kaybedildikten sonra yapılan eleştirilere değinen Terim, “Muhakkak eleştiriler olmalıdır. Yapıcı eleştiriler her zaman herkesin saygıyla karşılayacağı şeylerdir. Ama, eleştiriler bazen manasını aşıyor. Gaddar ve acımasız oluyor. Eğer Türk Milli takımı 3 maçta 1 puan almışsa muhakkak eleştiriyi hak etmişimdir. Ama eleştiriyi yapanlar unutmasınlar ki, bir defa ilk başta ben kendimi eleştiriyorum. Allaha çok şükür zaten iskelet gibiyiz. Buradan bakınca karşıdan da görüyorsunuz. Eleştirinin bir üslubu, edebi olur” diye konuştu.
Terim, eleştirilerin kazanç noktasına gelmesiyle ilgili olarak da, “Ben alnımın teriyle kazanıyorum. İnsanın kazandığı paradan değil, paranın kazandığı insandan korkulur” dedi.
Başarıyı yeterli görmediğine de dikkat çeken Terim, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Başarının hep daha iyisi var ve bunu kovalamak lazım. Kazandığımız başarıya şükredelim onunla gurur duyalım ama bir yenisinin peşinde koşalım. Olduğumuz yerle yetinmeyelim. Yenilerine yelken açalım. Etkili lider, birleştirir, değiştirir, değişim yaratır, iz bırakır, fark yaratır. Kaybetme cesareti olmayanların gerçeği söyleme kapasitesi yoktur.”

SÖYLEM DEĞİL EYLEM ZAMANI
Konuşmasının ardından soruları cevaplandıran Terim, Adana'nın futbol turizmi merkezi olmasıyla ilgili soruya, “Buranın iklimi kadar güzel bir iklim başka yerde yok. Her yere uçak var. Ben kalkıyorum Ocak ayında Kanarya Adaları'na gidiyorum, bir ton para veriyorum. Şimdi niye burası olmasın? Adana’nın kafayı kumdan çıkarma zamanı geldi. Söylemi bırakalım artık eyleme bakalım” cevabını verdi.
Çukurova GİAD Yönetim Kurulu, Terim’e, günün anısına Fatih Terim yazılı Osmanlı tuğrası hediye etti.
Editör: Barış Köksal