Doğan, yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üretim planlamasıyla ilgili düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmesi gerektiğine dikkat çekerek, destekleme primlerinin ekim yapıldıktan sonra açıklanmasının ciddi sıkıntılara yol açtığını bildirdi.

Çiftçi zarar etmez, istihdam artar

Çukurova’da ürün desenin bu yıl farklılık gösterdiğini ancak buna rağmen yeterli olmadığına işaret eden Doğan, “Halbuki destekler daha önce açıklansa, çiftçi ürününü ona göre ekecek. Bu da piyasaya olumlu yansıyacak, kimse zarar etmeyecek” diye konuştu.

Mehmet Akın Doğan, üretim planlamasının çitçiyi kalkındıracağını dile getirerek, bu sayede çiftçilerin ekonomik getirisi yüksek ürünlerin ekimine yöneleceğini anlattı. Doğan, planlamayla tarımda istihdam ve ihracatın artarak piyasanın hareketleneceğini, hem çiftçi hem de Türkiye ekonomisinin kazanacağına işaret etti.

“Eski düzen hala devam ediyor”

Bugüne kadar, üretim planıyla ilgili elle tutulur bir çalışma yapılmadığını dile getiren Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, şunları kaydetti:

“Sadece Türkiye 941 havzaya ayrıldı. Bu çalışmada henüz net bir şey ortaya çıkmadı. Şu an çiftçilerimiz hangi ürün para ediyorsa onu ekiyor. Kısacası hala eski düzen devam ediyor. Örnek verecek olursak, pamukta prim desteği ürün ekildikten sonra açıklandı. Ekimden önce açıklansaydı ekim alanı yüzde 35-40’ları bulacaktı. Çiftçimiz karpuzdan, kavundan, domatesten büyük zarar etti. Planlama olsaydı zarar bu kadar olmazdı.”

“Üretim planlamasını sürekli gündemde tutuyoruz”

Yüreğir Ziraat Odası’nın Adanalı çiftçilerin sesini duyurmak, talep ve önerilerini yetkili makamlara iletmek için büyük çaba harcadığına dikkat çeken Doğan, “Türkiye’de ziraatın daha fazla gelişme göstermesini istiyoruz. Bu sebeple sürekli olarak üretim planlamasını gündeme getirerek kamuoyu oluşturmak istiyoruz. Adana İl Gıra Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçe müdürlükleri ve çiftçilerimizle bu konuyu devamlı istişare ediyoruz. İnanıyorum ki bu çabamız bir gün mutlaka karşılık bulacak. Türk tarımına yakışır bir üretim planlaması hazırlanarak hayata geçirilecektir” şeklinde konuştu.

“Kredi borçlarının ertelenmesini bekliyoruz”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, üreticilerin borç ertelemesinden dolayı da zor durumda kaldıklarını söyledi. Doğan, eylül ayı itibarıyla Çifti Kayıt Sistemi’nde kayıtların başladığını ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hala borç erteleme kararnamesini gündeme getirmediğini bununda üreticileri mağdur ettiğini anlattı.

Kararnamenin geçtiğimiz yıl eylül ayının 7’sinde açıklandığını hatırlatan Doğan, bakanlığını bu yıl oldukça geç kaldığına dikkat çekti. Mehmet Akın Doğan, ekim ayının ortasına yaklaşılmasına rağmen kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili hükümetten hala ses çıkmadığına vurgu yaparak, “Afrika sıcakları ile Temmuz ayının ilk günü ile 25’inde ortaya çıkan poyraz sebze ve meyveleri dalında yaktı. Bu sebeple ürünler tarlada kaldı. Zarar eden üretici, ne yapacağını bilemez durumda” dedi.

Doğan, borçların ertelenmesinde; sürenin biraz daha uzaması ya da kararnamenin çıkmaması halinde üreticinin borç batağına sürükleneceğini, tarlasını ekemez hale geleceğini sözlerine ekledi.
Editör: Barış Köksal