Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın “5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi” hakkında kanun kapsamında, Adana Sanayi Odası (ADASO), şehirdeki Ar&Ge ve Tasarım Merkezleri’nin sayısının artırılması için firmalara destek oluyor. Bu kapsamda, Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle Adana’daki Ar&Ge ve Tasarım Merkezleri’nin sayısı 11’i buldu.


Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güneş, başvuru sürecindeki firmalara katkı sağlamak ve Sanayi Bakanlığı’ndan aldıkları onayla Ar&Ge ve Tasarım Merkezi olarak faaliyete geçen firmalara uygulama süreçleriyle ilgili bilgi verdi.


Doç.Dr. Güneş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında kanun kapsamında, Ar&Ge ve Tasarım Merkezlerinin, teknolojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesini, teknolojik bilginin ticarileştirilmesini, Ar&Ge’ye ve yeniliğe yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye girişinin hızlandırılmasını, Ar&Ge personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasını sağlamak ve teşvik etmek amacıyla destekten yararlandığını belirtti.

Yüksek katma değerli ürünler için


Yüksek katma değerli ürünler için Ar&Ge ve tasarım kültürünün geliştirilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Güneş, Ar&Ge ve Tasarım merkezi olmuş veya olmak isteyen firmaların sağlanan indirimlerden faydalanmaktan çok, Ar&Ge kültürünü içselleştirerek, üniversite-sanayi işbirlikleri kapsamında projeler geliştirerek, firmalarının sürdürülebilirliğine katkı sağlamasını gerektiğini vurguladı.
Doç. Dr. Mustafa Güneş, Ar&Ge’nin günümüzde rekabetçi etkiye sahip sanayiciler için vazgeçilmez olduğunun altını çizerek, 5 şekil şartını sağlayan her firmanın bu merkezlere başvurabileceğini hatırlattı. Güneş, bu merkezlerde personel istihdamından karar verme süreçlerine kadar geçen planlamaları anlattı. Araştırma -Geliştirme ve Tasarım Merkezleri’nin özellikle siparişe dayalı çalışan işletmelerde avantaj sağladığına vurgu yapan Güneş, bu merkezlerin ayrı bir birim veya tek bir yerleşkede yer alma zorunluluğu olduğunu dile getirdi.


Mustafa Güneş, ürün ve ürünlerin işlevselliğini artırmak, geliştirmek ve iyileştirmeye yönelik yenilikçi faaliyetlerin tümünün tasarım faaliyeti olarak isimlendirildiğine işaret ederek, şöyle devam etti: 
“Ar&Ge ve Tasarım Merkezlerinde yürütülecek faaliyetlerin bir proje dosyası gibi hazırlanarak, süresinin ve bütçesinin mutlaka belirlenmiş olması gerektiğini vurguladı. Bu sayede firmaların proje döngüsü ve yürütülmesi konusunda tecrübelerinin artacağını sözlerine ekledi. Merkezlerde çalışacak araştırmacı ve tasarımcı personele ek olarak, Teknisyen olarak meslek liseleri ve meslek yüksekokullarından tasarım, teknik, sağlık bilimleri alanından mezunların istihdam edilebileceğini belirtti. Merkezlerde yürütülen Projelerde olmazsa olmazlardan birinin ise istihdam edilenlerin motivasyonlarının sağlanması olduğuna işaret eden Güneş, merkez olmak için başvurulan dosyada istihdam edilen Ar&Ge ve Tasarım personelleri için bir performans sistemi kurulmasını zorunlu tutuyor.”

Online başvuru yapılabiliyor


Başvuru sürecinde online bir yöntem uygulandığını hatırlatan Doç. Dr. Güneş, kişisel değil firmanın verdiği e- imza ile başvuruların yapılabildiğini bildirdi. Ön incelemenin genellikle 5 gün içerisinde sonuçlandığını kaydeden Doç. Dr. Güneş, olası revizyonların 15 günlük süre içerisinde yapılabildiğini ifade etti. Ar&Ge ve Tasarım Merkezleri’nin değerlendirme konseyinde Bilim Teknoloji Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanı Temsilcisi, iki akademisyen ve bir sektör temsilcisi bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Güneş, “Olumlu sonuç alındıktan sonra yerinde inceleme başlıyor konusunda uzman iki akademisyen farklı tarihlerde ve farklı zamanlarda firmayı ziyaret ediyor. Süreç bir ila iki ayı buluyor yani ikinci ayın sonunda size olumlu veya olumsuz dönüş yapılıyor” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Güneş, patent kanunu ile ilgili yapılan düzenlemeler ile Türk Patent ve Marka Kurumu patent, faydalı model, ürün tescili gibi başvuru ücretlerinin çok düştüğünü, bunun da Ar&Ge ve Tasarım Merkezleri’nden üretilecek veya tasarlanacak çıktıların tescili noktasında olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi.


2017 yılında 9 firmaya Ar&Ge ve Tasarım Merkezleri kazandırıldığını hatırlatan Doç. Dr. Güneş, bu konuda çok olumlu dönüşler aldıklarını sözlerine ekledi. Merkez olmak isteyen 4 firma ile çalışmaların devam ettiğini belirten Doç. Dr. Güneş, “Adana’da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen bu merkezlere, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında sürdürülebilirlik hizmetleri verilerek ve sektör bazında, uzman akademisyen eşleştirmeleri yapılarak ortak projeler geliştiriyoruz. Bu kapsamda yapılan çalışmalar ile sadece bir firmamızda, 1 bakanlık ve 2 adet Tübitak (Teydeb) projesi onaylandı. Bu sayının hızla artacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.


Güneş, faaliyetleri özverili çalışmaları ile gerçekleştirebildiklerini kaydederek emeği geçenlere teşekkür etti.

Editör: Barış Köksal