ÇUSUDER’in Olağan Genel Kurulu, Güney Yüreğir Sulama Birliği’nin (GYSB) ev sahipliğinde yapıldı. Yapılan oylama sonucunda ÇUSUDER’in Faruk Yaşar Umar başkanlığındaki yönetim kurulu Aziz Sarı, Abdurahman Özdoğan, Arif Tünk, Münir Irgal’dan oluştu.


Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan'ın divan başkanlığını yaptığı genel kurulda sulama birliklerinin sorunları masaya yatırıldı.


Örgütlenmenin önemine vurgu yapılan genel kurulda söz alan ÇUSUDER Başkanı Faruk Yaşar Umar, bölgede 54 sulama birliğinin hizmet verdiğini, ancak sadece 23’ünün derneğe üye olduğunu belirterek, öncelikli hedefleri arasında üye sayısını arttırmak olduğunu dile getirdi. Umar, “Ne kadar güçlü olursak o kadar iyi olacaktır. 3 yıllık faaliyetlerimizde birliğimizi en iyi şekilde temsil etmeye özen gösterdik. Son yıllarda katılım sayımız diğer derneklere oranla daha fazla ancak, yeterli bulmuyoruz. Bunu daha iyi yerlere taşıma çabası içerisindeyiz. Çukurova Bölgesi olarak 4 ili kapsıyoruz, ancak sınırımız yok. Başka illerden de birlikler üye olmak istiyor. Konya’dan çok talep var. Kayseri’den, Kahramanmaraş’tan, Malatya’dan arkadaşlarımız üye olmak istiyor. Üye sayımızın artmasıyla birlikte 6. Bölge Sulama Birlikleri fark oluşturacak” dedi.


ÇUSUDER yönetimi olarak görevde bulundukları süre zarfından yaptıkları çalışmalara da değinen Umar, “Sulama birliklerinin bakım, onarım ve yatırım geri ödemelerinin taksite bağlanması için 5 Kasım 2014’te Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ile görüştük. Bu görüşmemiz neticesinde çok önemli bir karar çıktı. Biraz meşakkatli ve sıkıntılı bir süreç yaşadık ancak sağ olsun Sn. Bakanımız sayesinde gereği yapıldı” şeklinde konuştu.

Özelleştirme maliyeti artırır


Geçtiğimiz dönemlerde mevcut sulama birlikleri yerine farklı model arayışları olduğunu hatırlatan Umar, şunları dile getirdi;


“Bunlar, sulama hizmetinin belediyeler eli ile verilmesi, özelleştirme ve hizmet alımı şeklinde işlerin yürütülmesi şeklindeydi. Belediyelerin siyasi bir yapısı yar. Sulama hizmetinin belediyelere devri halinde istediğimiz verimi alma şansımız olmayacaktı. Özelleştirme de maliyeti arttıracaktı. Çünkü sulama birlikleri kar amacı gözetmeden bu hizmeti veriyor.”

“Olumsuz izlenimi birlikte sileceğiz”


Sulama birlikleri hakkında kamuoyunda olumsuz bir görüş hakim olduğuna da işaret eten Umar, bu sorunun çözümü içinde birlikte hareket edilmesi gerektiğini kaydederek, “Özellikle Güneydoğu’daki bazı birliklerde yaşanan olumsuzluklar sanki ülkenin tüm birliklerinde yaşanıyormuş gibi bir anlayış hakim. Bu durumun düzeltilmesi için hepimizin gayret içerisinde olması gerekiyor. Konuyla ilgili vali beyden randevu aldık. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

“Birlikler dijital ortama taşınacak”


ÇUSUDER olarak temel amaçlarının sulama birliklerinin işletme haritasını dijital ortama taşımak olduğunu da dile getiren Umar, “Bu sistem sayesinde parsellerin yerini öğrenmek çok basit hale gelecek. İşletme alanımızı çok hızlı bir şekilde belli edebileceğiz. Diğer alanları da sorgulayabileceğiz. Bize ne gibi faydası olacak, en önemli kısmı ise orası. Herhangi bir parsel arayacağımız zaman, parsel çizgilerini çok net bir şekilde görebiliyoruz, sorgulayabiliyoruz. Parselin kimlere ait olduğunu görebiliyoruz ve oraya ait çekilen fotoğrafları görüp sorgulama fırsatı yakalıyoruz. Parsellerin mevcut borcu var mı yok mu sorgusunu yapabiliyoruz. Arazi hakkında bilgi toplayabiliyoruz” dedi.

“Tarımda örgüt yapısı zayıf”


Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan da, tarımda sağlam bir örgüt yapısının olmamasını eleştirdi. Başkan Beyarslan, “Tarımda örgütlenme yok gibi bir şey. Tarım camiasındaki en iyi örgüt bizim Sulama Birlikleridir. Çünkü başkanı ile toplum arasında organik bir bağ var. Sıcak bir bağ var, iletişim var, diğerlerinde bu yok. Oysa biz sahadayız ve çiftçi bizi dinliyor” diye konuştu.

“Birleşirsek söz sahibi oluruz”


Örgütlenme konusunda 1980 yılından beri mücadele verdiklerini belirten Beyarslan, “Ancak bir mesafe kat edemedik. Örgütlenme yapısı zayıf. Önce kendi kapımızın önünü temiz tutalım. Biz birleşirsek Ankara’ya gittiğimizde söz sahibi oluruz. Tüm birliklerimizden ricam daha aktif olalım. 6. Bölge lokomotif olmak zorunda. Tek vücut hareket edeceğiz. Özelleştireme karşı birlik olacağız. Biz devlete külfet olmak istemiyoruz. Seyhan ve Çatalan Barajı çok önemli, buraları özelleştirmelerini kesinlikle istemiyoruz” şeklinde konuştu.

“Güçlü olmak zorundayız”


Açıklamasında Seyhan Barajı giderlerine sulama birliklerin ortak edilmek istenmesini de eleştiren Başkan Beyarslan, “Benim aklımda kaldığı kadarıyla Seyhan Barajının yapılış projesinde, yüzde 60 taşkın önleme, yüzde 40’da sulama ve elektrik olarak belirlenmişti. Bizleri de masrafa ortak etmek için bunu yüzde 33 elektrik, yüzde 33 su, yüzde 33 taşkına çevirdiler. Bunun karşısında durmak için güç birliği yapmalıyız. Sulama birlikleri bir araya gelerek bölgesel güç oluşturduğunda tüm bu sorunların üstesinden gelebiliriz” dedi.


Genel kurulun sonunda söz alan ÇUSUDER Başkanı Faruk Umar yeni yönetim kurulu adına tüm birliklere başarı dileklerini iletti.

Editör: Barış Köksal