ukurova Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Azerbaycan ziyaretleri Azerbaycan Dış Türkler Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev'in misafirler onuruna verdiği akşam yemeği ile başladı. Yemeğin ardından bir konuşma yapan Çukurova Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Çocukluğumuzda, 1976 montreal olimpiyatlarında 19.00 da ana haber bülteni vardı radyolarda. Adı Müslüman, Türk ismi soyadı farklı sporcular vardı ve bir gün onlarla yaşadıkları coğrafyada bir araya gelmek her Türk Milliyetçisi gibi benim de hayalimdi. Cenab-ı Allah'a şükürler olsun ki çoğu kez sizlerle bir araya geldik. İnanıyorum ki Türkiye Azerbaycan arasındaki samimi ilişki güçlenecektir, milletimize yeni ufuklar açacaktır" dedi.

"Biz ana yurdumuzu koruduk ama onlar ana yurtlarını kaybettiler"

Başkan Hüseyin Sözlü, Ermenistan'ın Osmanlı'nın zayıflığını kendi lehine çevirmeye çalışan emperyal güçlere uşaklık edenlerin etkisinde kaldığını ifade ederek, "Biz büyük bir imparatorluk, devlet kaybettik ama ana yurdumuzu koruduk. Ama onlar ana yurtlarını kaybettiler, bizimle yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kaldılar. Suni bir Ermenistan'da yaşıyorlar. Orada bile huzur içinde yaşamayı tercih etmiyorlar. Dün kimin kendilerini istismarına kucak açtılarsa hala ABD'nin, Rusya'nın, Avrupa emperyalizminin maşalığına devam ediyorlar. Oysa Ermenistan kendi insanlarına refah sunmak istiyorsa Türkiye, Azerbeycan ve Gürcistanla iyi ilişkiler kurmalı. Biz bu topraklarda binlerce yıldır varız. Kendi topraklarımızda hak iddia ediyor olmamız şoven, işgalci bir beklenti değildir" diye konuştu.

"Bizim için onur verici"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Osmaniye belde belediye başkanları ve Karaisalı Belediye Başkan Yardımcısı Recep Ak'ın katıldığı yemek sonrası söz alan Azerbaycan Dış Türkler Bakan Yardımcısı Hacıyev, Türkiye'den dostları ağırlamanın onur verici olduğunu ifade etti.

Çukurova Belediyeler Birliği'nin Azerbaycan gezisi Bakü'de devam ediyor.
Editör: Barış Köksal