Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin amacını anlatan Dr. Şule Erden suç mağduru çocukların, suça sürüklenen çocuk ile korunmaya muhtaç çocuklar hakkındaki koruyucu ve destekleyici tedbirlerin öğrencilere aktarılması olduğunu söyledi. Panele Cumhuriyet Savcısı Cumali Tülü, Çocuk Hakimi Zişan İnanıcı Koçak panelist olarak katılarak uzmanlık konularında öğrencilere bilgi verdi.

“ÇOCUKLAR ARTIK HER YERDE İFADE VERMEK ZORUNDA KALMIYOR”

Cumhuriyet Savcısı Cumali Tülü, çocuk adalet sisteminin temel ilkelerinden anlatarak Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) hakkında öğrencilere bilgi aktardı. ÇİM’de uzman kişilerden oluşan bir ekiple (ASPB, kolluk kuvvetleri, MEB, Baro, Sağlık Bakanlığı, Cumhuriyet Savcılığında çalışan uzman kişiler) çalışıldığını ifade eden Tülü, özellikle, istismara uğrayan çocukların kolluk kuvvetlerine haberinin gelmesiyle birlikte, bu merkezde çocuğun ifadesini yenilemeye gerek kalmaması için savcının talimatı ile avukat ve savcının bulunduğunu söyledi. Psikolog yardımıyla aynalı oda da çocukla görüşme yapılarak beyanının alındığını da anlatan Tülü, istismara uğrayan çocuğun hukuki sürecin her aşamasında durumunu anlatmak zorunda kalmadığını vurguladı.

CUMHURİYET SAVCISI TÜLÜ’DEN ÖĞRETMEN ADAYLARINA ÖNERİLER

Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nde okuyan öğrencilere önemli tavsiyelerde de bulunan Savcı Tülü, çalıştıkları okulda cinsel istismara uğrayan bir öğrencinin bunu öğretmenine söylerse, öğretmenin mutlaka okul müdürü, rehber öğretmen ya da 155’e bildirmesi gerektiğini ifade etti. Cumhuriyet Savcısı Tülü, aksi halde “suçu bildirmeme suçu” işlemiş olacaklarının da altını çizdi.

TÜM ÇOCUKLARIN KORUNMAYA İHTİYACI VAR

Çocuk istismarı konusunda bilgi ve tecrübelerini paylaşan Çocuk Hakimi Zişan İnanıcı Koçak, suça sürüklenen çocuklar, suç mağduru çocuklar ile korunmaya muhtaç çocuklar hakkındaki koruyucu ve destekleyici tedbirlerden bahsetti. Bu koruyucu tedbirlerin barınma, bakım, sağlık, eğitim, danışmanlık olduğunu ifade eden Hakim Koçak, suça sürüklenen tüm çocukların korunma ihtiyacı olan çocuklar olduğunu, yargılanma aşamasında 18 yaşını doldurmayan suça sürüklenen çocukların savunmaları ile 18 yaşını doldurmayan mağdur çocukların (eğer vekaletnameli avukatları yoksa) baro tarafından atanmış müdafi huzurunda dinlendiklerini, ayrıca mağdur çocuğun dinlenmesi sırasında sosyal hizmet uzmanının (psikolog, sosyal çalışmacı, sosyolog) hazır bulunduğunu söyledi.

Çocuk Hakimi Zişan İnanıcı Koçak konuşmasına şöyle devam etti:

“Yargılarken çocuk olduklarını dikkate almalıyız, 18 yaşını doldurmayan tüm suça sürüklenen çocukların yargılanmalarının kapalı (gizli) celsede yapılması gerekiyor ve çocuk yararına karar veriyoruz. Eğer çocuk cinsel istismar mağduru ise, tekrar tekrar ifadesini almak yerine ÇİM’de alınan ifadesini dikkate alıyoruz. Ayrıca, 0-12 yaş arası çocukların ceza sorumluluğu bulunmuyor. 12-15 yaş arası ceza sorumluluğunun olup olmadığına ise sosyal inceleme raporu, doktor raporu, hakim gözlemi ile karar veriliyor. 15-18 yaş arası çocukların ise ceza sorumluluğu var, ancak çocuklara ceza indirimi uygulanıyor, hürriyeti bağlayıcı cezaya ise son çare olarak başvuruluyor.”

Editör: Barış Köksal