Çalışkan, AGD ve İslami İlimler Merkezi Eğitim Kampı’nda kalan gençlere yönelik “Faizsiz Ekonomi” konulu bir konferans verdi. Faizin sadece ödünç alma-vermeyle ilgili konularda fazladan talep edilen bir haksız kazanç olduğunu belirten Çalışkan, “Vade farkı, faiz ile karıştırılmamalıdır. Çünkü, vade farkı alışveriş ile ilgilidir. Ödünç alma veya verme ile ilgili değildir. Bir alışverişin başında taraflardan biri teslim edeceği şeyi daha sonra vermeyi teklif ederse ve bu durum için o anda vereceğinden daha fazlasını vermeyi kabul ederse buna vade farkı denir. Faiz denmez” dedi.

ASKON Adana Şube Başkanı Recep Çalışkan, Merkez Bankası’nın bir anonim şirket olduğunu, bu şirketin malı olan kağıt paranın devlet tarafından basılması gerektiğini böylece paranın sadece bir takas aracı haline geleceğini ifade etti. Çalışkan, “Böylece para bir mal, ürün olmaktan çıkacaktır. Kimsenin malı olmayacağı için de Merkez Bankası ve bankalar şu an olduğu gibi parayı ödünç verdikleri kişilerden haksız kazanç elde edemeyeceklerdir. Bankalar sadece para transferi, kasa hizmetleri gibi işlem ücretleri alacaklardır” diye konuştu.

Mevcut ekonomik düzenin borca dayalı para sistemi ile devam ettiğini söyleyen Çalışkan, “Merkez Bankası sadece fiyat ve para istikrarı ile ilgilenecek, devlet parayı kendisi basarak üretilen mal ve hizmetler ve emek karşılığı kadar halka verecek böylece piyasalarda daralma yaşanmayacak, halk rahatlayacak” ifadelerini kullandı.
 
Editör: Barış Köksal