Vali Büyük, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, ATB Başkanı Muammer Çalışkan, Başkan Yardımcısı Osman Bağış, Yönetim Kurulu Üyeleri Sabahattin Yumuşak, Hamit Tezcan, ATB Meclis Başkan Yardımcısı Faruk Canatar, üyeler Zülfikar Pamuk, Yasin Milli, Abdullah Kaçar ve ATB Genel Sekreteri Mustafa Hızlı'yı makamında kabul etti.

Borsa yönetimine kendi yaşamından kısa bir kesit anlatan Adana Valisi Mustafa Büyük, “Türkiye’de ekonomik merkezin son dönemde İstanbul’a kayması, Marmara Bölgesine kayması, Kocaeli, Gebze aksında kümelenme diğer taraflardaki işleyişi biraz duraklattı. Adana, Gaziantep sanayicileri en azından ikinci işlerini buralarda yürütmeye başladı. Marmara’ya alternatif Çukurova’dır. Ağırlık tek merkezde toplanırsa oranın problemleri büyür. Taşıması zorlaşır. Artık biz Adana’ya geldik. Buranın mantığını oluşturup, buranın gereklerini, buradaki büyümeyi, zenginleşmeyi, mutlu olmayı sağlayacak hizmetleri yapmaya gayret edip, katkı sağlayacağız. İhracatıyla, limanıyla, iklimiyle avantaj olarak ne varsa Mersin, Hatay ve Osmaniye’yi de dahil ederek ikinci ekonomik merkez olabiliriz" dedi.

Yatırımcıları bölgeye çekmeleri gerektiğini vurgulayan Vali Büyük, "İnsanlar tereddütlü, şüpheli bir şeyi istemiyor. Kendisini güvende hissetmek istiyor. Yatırım yapacak insanlar sadece kar marjına bakmıyorlar. Bunun ötesinde yatırım ortamını iyileştirme dediğimiz; arazi bulabilecek, insan bulabilecek, ulaşımı bulabilecek, eğitim, sağlık imkanı, sosyal yaşamı güçlü yerler bulabilmesi lazım. Ama Adana bu yönden çok iyi, tercih sebebi olur. Sizler Türkiye’nin önde gelen güçlü borsalarından birisiniz. Sizleri takip edeceğiz, bize düşen görev varsa yapmaya çalışacağız” diye konuştu.

ATB Başkanı Muammer Çalışkan ise, Adana'nın sanayi ve tarım şehri olduğunu belirterek, "Adana’mız Türkiye’nin ilk sanayi şehri idi ama tarımda en güçlü şehirdir. Türkiye’de yetişen mısırın üçte biri, aşağı yukarı bir buçuk milyon tondan fazla Çukurova’da yetişir. Ve Türkiye’de yetişen her ürünün ilk turfandası Çukurova’da yetişir. Bu karpuz için de böyle, portakal içinde, buğday içinde, mısır içinde, hatta pamuk içinde böyle. Bizim ana kotasyonlarımız mısır, buğday, pamuk, ayçiçeği, soyadır. Soyanın yüzde 70’i Çukurova’dan, narenciyenin de yüzde 70’i yine Çukurova’dan. Adana olarak bakarsak yüzde 30’larda. Karpuzun yüzde 25-30’u, yerfıstığının yüzde 80’i. Türkiye’de tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünlerinin tüm ihracatı yüzde 13 civarındadır. Bu 18 milyar dolara tekamül ediyor. Ama bu oran Adana’da yüzde 30 civarındadır. O da 540-550 milyon dolara tekamül ediyor. Bu da şehrin ekonomisinde tarımın yerini az çok gösteriyor" şeklinde konuştu.

Çiftçilerin tarımda en üst teknolojiyi kullandığını vurgulayan Çalışkan, şunları kaydetti:

"Çiftçimiz genel olarak bilinçlidir. Ovamızın sulama alt yapısı iyidir. Biz borsayız tabi ama ayrıca Adana’nın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biriyiz. Borsa, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Organize Sanayi, Esnaf Odaları ile birlikte iyi bir sinerji oluşturduk. Sizlerin de desteğiyle Adana’ya güzel şeyler olacak diye düşünüyorum.”
Editör: Barış Köksal