Adalet Bakanlığı tarafından 'Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında pilot adliyelerden biri olan Adana Adliyesi 'Ön Büro ve Danışma Masası', ana bina giriş katında vatandaşlara hizmet vermeye başladı. Bu bürolar sayesinde vatandaşların kapı kapı dolaşmalarının önüne geçilirken, taleplerini tek bir bölümden gerçekleştirmeleri ve yapmaları gereken işlemler ile yönlendirilmeleri yer konusunda hızlı bir şekilde danışma hizmeti alabilmeleri sağlanmış oldu. Önceleri kavgalarla akla gelen, olumsuz olaylarla anılan Adana Adliyesi'nde kurulan bu birimler, adliyenin imajını da değiştirdi. Ön Büro ve Danışma Masası'nın bekleme bölümündeki lila ve yeşil renkli koltukları adliyeyi renklendirirken, kargaşa ve sıra sorunlarının yaşanmaması için konulan sıra numaratörü, engelliler için özel oluşturulan danışma birimi ve fiziki yapısıyla özel bir bankayı andırdı. Büroların bir çoğunun penceresindeki 'Danışma Değildir' yazıları da bu sayede kaldırıldı.

Adliyeye gelen vatandaşlar, yeni açılan birimlerden aldıkları hızlı hizmet ve adliyenin yeni görünümü karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Yapacağı işlemlerin kolaylaştığını belirten vatandaşlar, “Adana Adliyesi Türkiye'nin her yerinde kavgalarla, olaylarla bilinir. Ama biz artık adliyemizin kötü olaylarla değil artık böyle güzel proje ve vatandaşların işlerini kolaylaşmasıyla anılmasını istiyoruz“ dedi. Adliyede artık güzel şeylerin de olduğunu belirten vatandaşlar, “Önce adliyeye geldiğimizde işlemlerimizi yapmak için, bilgi almak için çalmadık kapı, dolaşmadığımız kat kalmazdı. Şimdi giriş kata açılan bu birimde, bankalardaki gibi sıra numaramızı alıyor, sıramız gelince işimizi tamamlayıp gidiyoruz. Ayrıca fiziki düzenlemesi adliyeye renklendirdi. Burası adliye değil de sanki özel bir şirketin bir birimi gibi olmuş“ diye konuştu.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise, "Adliyemizin fiziki imkanları doğrultusunda düzenlemeler yaptık. Vatandaşlarımızın daha rahat ve ferah ortamda hizmet almaları için rengarenk koltuklarla donattık, kargaşaların önüne geçmek için sıra numaratörlerini faaliyete geçirdik. Bu birimlerimizin hem çalışma hem hizmet kalitesi açısından Adana Adliyesi'ne çok şey katacağına inanıyorum. Vatandaşlarımızın, işinin önemli bir kısmını bu birimlerde yaparak, kapı kapı dolaşmalarının önüne geçeceğiz. Üst katlarda, kalemlerimizde, hakimlerimiz ve savcılarımızın gereksiz ve önemli olmayan konularla zaman harcamama noktasında fayda sağlayacaktır. Hizmet kalitesini ve vatandaşımızın itibarını arttırmak, daha rahat ve kolay hizmet almaları noktasında önemli bir proje olduğunu düşünüyorum“ dedi.

Danışma masasında; vatandaşlar kendileriyle ilgili birimi, birimin yerini ve dosya numarasını öğrenebilecek, duruşma tarihi, saati ve salonu hakkında bilgi alabilecek, şikayet ve ihbarda bulunmak ya da ifade vermek için gelen kişiler kayıt altına alınarak ilgili birime yönlendirilecek, hukuki konularda bilgi almak isteyenlere bilgilendirme broşürleri verilecek.

Ön Büro biriminde ise; kapalı dosyalarda mağdur, şikayetçi, suçtan zarar gören ve taraf avukatlarının talebi ile kapak bilgisi, belge ve karar örneği kimlik tespiti yapılarak verilebilecek, soruşturma dosyalarına ibraz edilen dilekçe, belge ya da diğer evraklar teslim alınarak işlemler yapılabilecek, başka yer Cumhuriyet Başsavcılığı veya diğer mercilere gönderilmesi talebiyle verilen dilekçe, belge ya da diğer evraklar teslim alınıp gönderilecek, fezlekeli evrak hariç olmak üzere, adli kolluktan gelen evraklar teslim alınarak ilgili birimlere yönlendirilecek, SMS aracılığıyla hakkındaki kovuşturma işlemlerinden bilgi almak isteyenler UYAP SMS abonesi yapabilecek.

Editör: Barış Köksal