ATO'da, “AVM’lerin kent dışına çıkarılması yönündeki yasa çalışmalarının son aşamaya geldiği bir dönemde Adana’nın göbeğine yeni bir AVM yapılmak istenmesini anlamak mümkün değildir. Bu karar bir an önce iptal edilip, 5 Ocak Stadyumu’nun yeri, kentin kültür ve tarihini yansıtan herkesin yararlanabileceği sosyal alana dönüştürülmelidir” görüşü dile getirildi.  ATO’nun Kasım ayı olağan Meclis toplantısı Tarkan Kulak Başkanlığı’nda gerçekleşti. Toplantının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Adana’nın cazibesinin her geçen gün arttığını ifade eden Menevşe, “Kasım ayı içerisinde İngiltere ve Belçika Büyükelçisinin yanı sıra çok sayıda işadamı Adana’ya gelerek görüşmeler yaptılar. Yapılan ikili işbirliği görüşmeler oldukça verimli geçti. Adana Ticaret Odası olarak Adana’ya gösterilen bu özel ilginin bir an önce ticaret ve yatırıma dönüşmesini hedefliyoruz” diye konuştu.


Toplantıda söz alan ATO Meclis üyelerinden Cevdet Baskın, 5 Ocak Stadyumu’nun yerine AVM ve çok katlı konut yapılmasına ilişkin imar çalışmalarında son aşamaya gelindiğini belirterek, “Kentiçi trafiği arapsaçı gibi. Bu sorun çözümlenmeden bir de Adana’nın kalbi diyebileceğimiz stadyumun yerine AVM ve konut yapılacak. Bu karara mutlaka karşı çıkmalıyız. Gaziantep ve Mersin, kendi illerinde yapılmak istenen benzeri projelere karşı direnmiş ve engellemeyi başarmışlardır. Adana olarak biz de bu kararın hayata geçmemesi için tüm sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket etmeliyiz” dedi. Meclis üyelerinden Gürcan Gül de, AVM’lerin kent dışına çıkarılmasının gündemde olduğu bir dönemde stadyumun yerine AVM yapılmak istenmesinin anlaşılmaz olduğuna işaret etti ve “Adana’nın değerlerini mutlaka korumalıyız. AVM yapımı, bölge trafiğinin tamamen kilitlenmesini de beraberinde getirecektir. Stadyumun yeri, Adana’nın tarih ve kültürünü yansıtacak mimariye sahip bir yapıya dönüştürülmelidir. Bu kararı mutlaka engellemeliyiz” görüşlerini dile getirdi. ATO Kasım ayı Meclisi’nin bir diğer ağırlıklı konusunu ise dershaneler oluşturdu. Yönetim Kurulu Üyesi M. Emin Yumuşak, dershanelerin kapatılma kararının tekrar gözden geçirilmesi ve düzeltilmesi gerektiğini savunarak, “Sadece Adana’da 200’ün üstünde eğitim kurumu var. Dershanelerin kapatılma kararından önce eğitim sisteminin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Dershaneler sebep değil, mevcut eğitim sisteminin bir sonucudur. Dershaneler, birçok ilin üniversiteye giden öğrenci sayısını en üst seviyeye çıkmasını sağlayarak, mevcut okullarda verilen eğitimin en önemli tamamlayıcısı haline gelmiştir. Dershanelerin kapatılmasına alternatif olarak sunulan özel okullara dönüşüm ve destek konusu ise birçok soru işaretini bünyesinde barındırmaktadır” diye konuştu.

Dershanelerin kapatılmasının bu aşamada çeşitli sorunları da beraberinde getireceğini belirten Meclis Üyesi Hasan Coşkun da, “Dershaneler binlerce öğretmeni, milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren bir konu. Böylesine önemli bir konu hakkında karar alınacaksa, bunun altyapısı mutlaka önceden oluşturulmalıdır. Bu karar, başta istihdam ve eğitim olmak üzere her alana olumsuz yansıyacaktır. Şu ana kadar dershanelerin kapanmasına alternatif olarak sunulan önerilerin hiçbiri açılacak yaranın kapanmasına çare olacak nitelikte değildir” ifadelerini kullandı.

Gündemdeki konuların görüşülmesinin ardından söz alan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Odası’nın en önemli misyonunun kent ekonomisinin geliştirilmesi ve sorunlarının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar olduğunu belirterek, “Odamızın elbette kamusal bazda da yapması gereken görevleri var. Bununla beraber üyelerimize dönük özel sektör destek hizmetlerine önümüzdeki dönemde daha fazla ağırlık vereceğiz. Elbette ticaretin düzenli yapılmasını sağlamanın yanı sıra gerekli belgelerin temin ve onayını en iyi şeklide yerine getirmek durumundayız. Ancak yeni vizyonumuz bu hizmetlerin ötesinde ATO’nun üyelerine dönük danışmanlık, iş geliştirme, dış ticarete yönlendirme, yatırım destek hizmetleri gibi özel sektör desteklerine ağırlık vermektir. Amacımız, bütün sektörlerde faaliyet gösteren üyelerimizin tüm sorunlarına çözüm üretmektir” dedi.
Editör: Barış Köksal