Adana OSB Başkanlığı’nca sanayici ve çalışanlara eğitim desteği sağlamak üzere hayata geçirilen AOSB Akademi’de eğitim devam ediyor. AOSB Akademi’de bu kez “Finansal Muhasebe” konusu işlendi.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Görevlisi Elif Acar, AOSB Seyhan toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitimde; ‘Temel Finansal Tablolar’, ‘Finansal Oranlar ve Analiz’, ‘Finansal Planlama ve Kontrol’ konularında açıklamalarda bulundu.

Finansal planlama ve kontrolü

Acar, iş kurmak için gerekli parasal kaynağın bulunması ve işin gerektirdiği şekilde kullanılmasına finans denildiğini belirterek, girişimcinin finansal planlama aşamasında; “İhtiyacım ne kadar? Nasıl bulacağım? Nereye ve ne zaman harcayacağım? Harcadıklarımı nasıl geri kazanacağım?” gibi sorulara yanıt araması gerektiğini söyledi.

Elif Acar, finansal kontrolünün ise, “Ne planlamıştım? Şuan neredeyim? Sapma var mı? Sapmaların sebepleri ve düzeltici faaliyetler” gibi sorularla yapılabileceğine işaret etti.

4 temel başlık

Finansal analizin 4 temel başlık altında toplandığına dikkat çeken Acar, "Bunlar, finansal model oluşturma, nakit akışları, oran analizi ve senaryo analizleridir” dedi.

Öğretim görevlisi Acar, proje finansal analizinde en önemli konunun kazanılan paranın borcu karşılama oranı olduğunu dile getirerek, “Projenin faydalı ömrü boyunca en düşük ve ortalama borç karşılama oranlarının hesaplanması önemlidir” diye konuştu.

Acar, bilanço ve gelir tablosunun karşılaştırıldığı finansal oranlar aracılığıyla da hem finansal göstergeler arasındaki ilişkinin tamamlanmış olacağını, hem de finansal göstergelerin sektördeki diğer firmalar ile ya da firmanın geçmiş yıl performanslarıyla karşılaştırılabilmesini sağlayacağını kaydetti.

Maliyet kontrolü ve varlık verimliliği

Sermaye yapısı konusuna da değinen Elif Acar, sermaye yapısının bir firmanın varlıklarını ne ile finanse ettiğini gösterdiğini söyledi. Acar, firmanın karlılık oranını belirleyen en önemli iki noktanın ise maliyet kontrolü ve varlık kullanımının verimliliği olduğunu belirtti.

Elif Acar, maliyet kontrolü ve varlık verimliliğini formüllerle örnekleyerek faaliyet giderleri kontrol altına alınmamışsa iyi bir başlangıç yapmanın yeterli olmayacağına vurgu yaptı.

Acar’ın katılımcıların sorularını da cevapladığı eğitime, Adana OSB’de faaliyet gösteren firmaların muhasebe ve finans departmanı görevlileri katıldı.
Editör: Barış Köksal