Şenses, yaptığı açıklamada, bayram döneminde Ramazan boyunca süren yeme kısıtlamasının ortadan kalkmasıyla sağlıklı beslenme kuralları tamamen unutulduğunu belirtti.

Oruç tutanların birçoğunun ramazan süresince iki öğün yemek yemek nedeniyle beslenme alışkanlıklarının ister istemez değişikliğe uğradığını kaydeden Şenses, “Ramazan'ın sona ermesi ve bayramın gelmesi ile beraber normal yeme düzenine geçildiğinde ise ister istemez fazla yemek yeme eğilimi görülebiliyor. Bu durum ise sıklıkla mide rahatsızlıklarına ve hazımsızlığa sebep oluyor” diye konuştu.

Bir ay süren Ramazan ayının ardından az ve sık beslenilmesi ve öğün atlamamaya özen gösterilmesini öneren Şenses, ana öğünlerin arasına ara öğünlerin eklenmesi ile bir sonraki öğünde fazla miktarda yemek yenilmesinin önüne geçilebileceğini belirtti. Böylelikle öğün sayısının arttırılması ile vücut metabolizmasının sağlıklı çalışmasına da katkıda bulunulacağını söyleyen Şenses, ara öğünlerde ise yüksek kalorili tercihlerden kaçınmak ve meyve, süt, yoğurt, ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi daha sağlıklı besinler seçmek gerektiğini kaydetti.

GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ KAHVALTI
Bayramda sağlıklı beslenebilmek için genel beslenme kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Şenses, şöyle devam etti:
“Güne mutlaka kaliteli ve sağlıklı bir kahvaltı ile başlanmalı. Kahvaltıda kullanılan peynirin ve sütün yarım yağlı, ekmeğin ise lif oranı yüksek olanları tercih edilmeli. Kahvaltı menüsünü zenginleştirmek için vitamin ve mineral oranı yüksek olan söğüş domates, salatalık, biber gibi sebzeler bolca tüketilebilir. Ancak, kahvaltı sofrasında kızartmalardan ve salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durmak önemli.” 

Bayram boyunca gerçekleşen her ziyarette ikram edilen çikolata, şekerleme ve tatlı tüketimine dikkat edilmese gerektiğini vurgulayan Şenses, ‘boş kalori’ olarak değerlendirilen, miktar olarak küçük ancak kalori olarak yüksek olan bu gıdaların günlük alınan enerjinin artmasına neden olduğunu, bu tip kalori alımlarını en aza indirmek için bayram boyunca ikram edilen tatlıların sadece tadımlık tüketilmesini önerdi.

"SÜTLÜ TATLI, MEYVE TERCİH EDİLMELİ"
Bayram ziyaretlerinde sırasında mümkünse şerbetli tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlıların tercih edilmesinin doğru olacağını belirten Şenses, “Misafirlere yapılacak ikramları da sütlü tatlı veya mevsimlik taze meyvelerden seçmek onların da sağlıklı beslenmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

Bayram süresince ve bayramdan sonra tüketilen sıvı miktarına özen gösterilmesini isteyen Şenses, günde ortalama 1,5-2 litre su içmenin sağlık açısından çok faydalı olduğunu, su içmek için susamayı beklemenin ise sakıncalı olduğuna dikkat çekti. Şenses, sıvı tüketimini arttırmak için kola gibi kafeinli, çay ve kahve gibi diüretik etkisi olan yani vücuttan suyu uzaklaştıran içecekler yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu veya bitki çayları tercih edilmesini istedi.

Diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek problemleri gibi kronik hastalıkları olanların, hamilelerin, emziren annelerin ve diyet yapanların bayram süresince yeme-içmelerine özellikle dikkat etmeleri gerektiğini belirten Şenses, “Bayramda alınan fazla enerjiyi harcamak için egzersiz veya yürüyüş yapmak önemli. Egzersiz veya yürüyüş yapmaya fırsat bulamayanlar ise günlük hayatlarında mümkün olduğunca hareketli olmaya çalışmalı. Örneğin, kısa mesafeler için arabanızı kullanmamak ve birkaç kat için asansör kullanmamak basit ama etkili yöntemler” diye konuştu.
Editör: Barış Köksal