Afyonkarahisar Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası 4. Mühimmat Bölge Komutanlığı 41. Mühimmat Bölük Komutanlığı'na bağlı 32 numaralı 'iglo' tipi cephanelik deposunun patlamasının sonucu 25 askerin şehit olmasıyla ilgili Afyonkarahisar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan emekli Albay Veysel Özbay ve Binbaşı Ali Duran 13 yıl 4'er ay, eski Üsteğmen Tuncay Aydın ise 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.


Olayda hayatını kaybeden Adanalı şehit onbaşı Ahmet Tosun’un ailesi ise kararı, şehidin kızı 5 yaşındaki Yaren’in kreşte kutlanan doğum günü sırasında öğrendi. Bir tarafta sevinen aile diğer tarafta ise oğullarının şehit olduğu olayda verilen cezaların az olması nedeniyle üzüldü.

“Cezası olanlar cezasını çekecek”


Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan baba Celil Tosun (55), gözyaşlarını tutamayarak, “Bugün karar açıklandı, mahkemenin olduğunu biliyordum. Bizim rahmetlinin bebeği de öldükten sonra oldu. Kreşte doğum günü kutlandı. Karar açıklanırken biz oradaydık. Başından beri biz Allah’ın takdiri diye söyledik ama cezalı olan cezasını çekmeli dedik. Çünkü cezayı birisi çekmeli ki başkası aynı hatayı yapmasın. Başka evlatlarımız gitmesin. Bir evladı yetiştirmek kolay değil. Cezası olanlar cezasını çekecek” diye konuştu.

“İhmalin çok olduğu söyleniyor”


Olayda hayatını kaybeden askerlerin çoğunun kısa dönem askerlik yaptığını, eğitim almadan mühimmat deposuna götürüldüğünü iddia eden baba Tosun, “Ne silah eğitimi var, ne bomba eğitimi var. Yani tehlikesinin olduğunu yapmadan etmeden bilemez. Asker ne emir verilirse yapılacaktır ama orada eğitim zayiatı değildir bu. Hiçbir tehlikeyi bilmeden depoda silah taşımışlar. O sandıklar hep hurda, çiviyle çaktıklarını söylüyorlar bunlar hep ihmaldir” ifadelerini kullandı.

“Bizleri rahatlatan ceza olmadı”


Verilen cezaların az olduğunu söyleyen Celil Tosun, daha sonra şunları kaydetti:


“25 kişinin canına mal oldular ama o ceza, ceza değil aslında. Bizleri rahatlatmaz. Bizim evlatlarımız gitti, gelecek mi geriye evladım. Daha fazla ceza olmalıydı. Demek ki cezaları bu kadarmış. Acıyı unutamıyorsun, ancak başa gelince anlıyorsun.”


Şehidin kızının doğum gününde kararın açıklanmasının da kendilerine daha fazla acı kattığını ifade eden baba Tosun, “Hep doğum gününde karar açıklarlarsa diye düşünüyordum öyle de oldu. O duygular tekrar yenilendi şimdi. Kolay değil. Allah kimsenin başına vermesin” şeklinde konuştu

Editör: Barış Köksal