Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak ve yönetim kurulu üyeleri, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı eşliğinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret etti. ADATÜB heyeti, Türkiye’nin sınır ihlali yapan Rusya uçağının düşürmesiyle bu ülkenin ekonomik yaptırımlarından en çok turunçgil üreticilerinin etkilendiğini dile getirdi.

Turunçgil üreticilerinin sorunlarını rapor halinde Bakan Çelik’e sunan ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, “Sayın Bakana; turunçgil üretiminde dünyanın sayılı üreticilerinden biri olmamıza rağmen, iç tüketimimizin dünya ortalamasının çok altında olduğunu dile getirdik. İç tüketimin artırılmasına yönelik, hal yasasının gevşetilmesi, kamu spotlarıyla tüketicinin bilinçlendirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarında turunçgil tüketiminin teşvik edilmesinin sektörümüze faydalı olacağını ifade ettik. Sayın Çelik bu düşüncelerimize olumlu yaklaştı ve kamu spotunun bakanlık tarafından yapılabileceğini belirtti” dedi.

“KRİZ DEVAM EDERSE 2016 ÇOK KÖTÜ GEÇER”

Karabucak, Rusya krizi devam etmesi ve 1 Ocak itibariyle bu ülkeye turunçgil ihracatının durması halinde Adana’da turunçgil üretiminin 2016 yılı için çok kötü geçeceğine dikkat çekti. Karabucak, “Üreticilerin bahçelerine budama, gübreleme, ilaçlama gibi faaliyetleri yapamayacağını ve Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara olan borçlarını ödeyemez hale geleceğini dile getirdik. Bu mağduriyetin ihracatçıya verilen desteklerle giderilemeyeceğini, 2016 yılında bir defaya mahsus olmak üzere, turunçgil üreticilerine, dekar başına doğrudan destek verilmesini talep ettik” diye konuştu.

Krizin devam etmesi durumunda mevcut potansiyel göz önünde tutularak üretim planlaması ve ürünlerin değerinde pazarlanmasına yönelik tarım stratejisinin tekrar gözden geçirilmesinin önem taşıdığını ifade eden Karabucak, ADATÜB olarak devletin vereceği her türlü göreve hazır olduklarını bildirdi.

ADATÜB heyeti, Ankara seyahatinin ikinci durağında 64. hükümette Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev alan Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı’yı makamında ziyaret etti. ADATÜB yöneticileri, Bakan Sarı’ya dünyada bir ilk olacak, Turunçgil Koleksiyon Parkı Projesini sundu. Bu projeyle ilgili yaşanan sorunları aktaran ADATÜB heyeti, Bakan Sarı’dan bu parkın Adana’ya kazandırılması için destek sözü aldı.
Editör: Barış Köksal