Karalar İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yerel seçimler öncesi vaat ettiği projelerin tamamını Seyhan halkının hizmetine sunacağını, göreve geldiği kısa süre içinde de, önceden tespit ettikleri birçok problemin çözümü için ilk günden bu yana çalıştıklarını belirtti.

Belediyelerin görevinin sadece kenti güzelleştirmek olmadığını ifade eden Karalar, 5 seneye önemli 3 projeyi sığdırmak istediğini söyledi. 

Bunların "Meydan", "Yeşil Vadi" ve "Yerinde Dönüşüm" olduğunu belirten Karalar, "Öteki işler klasik iş. Temizlik, belediyelerin ilk görevi. Kapalı semt pazarı kurmak, spor alanı yapmak görevi. Sosyal yardım bir lütuf değil, görev. Bunları yapıyoruz. 19 spor kulübü açtık, yardım ediyoruz, teşvik ediyoruz. Belediyelerin elbette yapması gereken sosyal sorumlulukları da var. Bir kentte istihdamı artıracak bir şey yapması gerekiyorsa yapmalıdır. Sporla ilgili yapması gerekiyorsa yapmalıdır. Biz, vatandaşımıza ne söz verdiysek bunların tamamını yapacağız, hiç eksik bırakmayacağız" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HERKESİN OLURU ÖNEMLİ
"Toplu konut, yerinde dönüşüm, insan onuruna yakışır bir kent yapmak sosyal demokratların işidir” diyen Karalar, bu dönüşüm sürecinde yasal olarak halkın yüzde 70'inin ikna edilmesi gerekirken, yüzde 90'ının ikna edilerek “Herkesin 'Olur'unu almak” için çabalayacaklarını vurguladı.

Bu görüşte projeleri dünyada ilk kez olduğu gibi Ankara'da da ilk kez sosyal demokratların başlattığını söyleyen Karalar, şunları kaydetti:

"Çıkmaz sokakların önemli bir bölümünü 5 senede açacağız. Temel atma süreci hemen olmuyor, 5 proje yaptık gönderdik Bakanlığa. Çıkmaz sokakların önemli bir bölümünü 5 senede açacağız. Geldiğimiz gün başladık bu işe. Tebrik için binlerce kişinin geldiği dönemde hemen talimat verdim, bu işe başladık. Birinci günde bu işe başlamasaydık, bu projeyi bitiremezdik. Zaman akıp gidiyor. Yıl sonunda fizibiliteler biter, bakanlık onayını takiben halkı ikna etmeye başlarız. Bugün başladığınız işte en yakın 2 yıl sonra kazma vuruyorsunuz. Hürriyet, Yenibey, Şehitduran, en kaos bölgeler buralardaki 7-8 mahalle. Dün, bugün, evvelsi gün, 20 aydır ne söylediysek şimdi de aynı şeyi söylüyoruz. Onlara inandık, öyle yapılmasına inandık ve görüyorsunuz teker teker yapıyoruz." 

BARIŞ VE İSMETPAŞA'DAKİ TOKİ KONUTLARI
Seyhan Belediyesi'nin TOKİ işbirliğiyle İsmetpaşa ve Barış mahalleleri "Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi" kapsamında yaptırılan konutların hala sahiplerine teslim edilmemesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Karalar, inşaatı tamamlanan top konutların yetki ve sorumluluğunun Seyhan Belediyesi'nden, TOKİ'ye devredildiğini belirtti. Bayram öncesinde bu konuyla ilgili Ankara'ya giderek yetkililerle görüştüğünü hatırlatan Karalar, "TOKİ yetkilileri, bayramdan sonra Adana'ya gelip incelemelerde bulunacaklarını söyledi. Her ne kadar bizim sorumluluğumuz olmamasına rağmen biz o işte biraz zorlayıcı bir rol oynamaya çalışıyoruz ve umarım bayramdan sonra bu meseleyi çözeceğiz" diye konuştu.

“Kentsel Dönüşüm”ün, “Yerinde Dönüşüm” fikri benimsenerek uygulanması gerektiğine dikkat çeken Karalar, dönüşümün; insan onuruna yakışmayan, depreme dayanıksız, çok sayıda dar sokakları olan ve en ufak bir deprem, sel gibi felakette, çok sayıda can ve mal kaybına neden olacak yerlerden başlanması gerektiğini anlattı. Dönüşümün teknik nedenlerle hemen tamamlanamayacağını ifade eden Karalar, en basit projenin 6 ay süren fizibilite çalışması ve bürokratik süreçten ötürü 4-5 yılda bittiğini ancak güvendiği, uyumlu çalışma ekibi ve işlerin titizlikle takibiyle, 1-2 önemli projenin bu dönemde bitirilebileceğinin altını çizdi. 

"SİNEKLE MÜCADELE İLÇE BELEDİYELERİNE VERİLMELİ"
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, kentin sorunları konusunda Büyükşehir, Seyhan ayrımı yapmadan, özellikle sel, su baskını ve sinekle mücadelede, uyumla çalıştıklarını bildirdi. 

Aşırı yağış nedeniyle oluşan sel ve su baskını durumunda hassas bölgeler üzerinde çalıştıklarını ve su tahliyesi noktasında ASKİ ile ortak çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Karalar, “sinekle mücadele” işbirliğinin önemine de dikkat çekti. Yeni Büyükşehir Yasası ile Büyükşehir Belediyesi'nin iş yükünün olağanüstü arttığını ifade eden Karalar, sinekle mücadele görevinin ilçelere verilmesi gerektiğini söyledi.

Çöpleri yerin altına taşıma projesini de uygulamaya koyduklarını söyleyen Karalar, pilot bölge olarak Cemalpaşa Mahallesi'nden başladıklarını ve kısa sürede tüm mahallelere yayılacağını kaydetti. 

Her yıl 500 çöp ünitesinin yeraltına yerleştirileceğini vurgulayan Karalar, dönem sonunda 2 bin 500'e yakın yerde ünite bulunacağını ve Seyhan'da yapılacak tüm yeni sitelerin ruhsat verme aşamasında, yeraltı çöp ünitesi zorunluluğu olacağını kaydetti.

Zeydan Karalar, ayrıca işçi haklarına oldukça duyarlı olduklarını belirterek, 'Belediyeden işçi çıkarma' şeklindeki çeşitli eleştirilere de karşı çıkarak, çalışan ve üreten herkesle el birliği yaparak belediyeyi geliştirecekleri mesajı verdi. 
Editör: Barış Köksal