Adana Büyükşehir Belediyesi, 1928’den itibaren Adana’da 20 yılı aşkın süreyle öğretmenlik yapan, 1940 yılında Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun kutlandığı 5 Ocak günü yapılan tören için Bayrak şiirini yazan Arif Nihat Asya’nın anısını yaşatmak üzere Seyhan Nehri kıyısında Atatürk Evi ve Zübeyde Hanım Parkı ile komşu olan 15 bin metrekare alan Arif Nihat Asya Bayrak Parkı ve Müzesi Projesi’ni uygulamaya koydu. 

Eşsiz eseriyle Türk edebiyatında “Bayrak Şairi” diye tanınan ve 1950-1954 yılları arasında Adana milletvekili olarak da görev yapan Arif Nihat Asya adını yaşatmayı amaçlayan projede, zeminde hilal ve yıldız konseptinde 2 bin metrekarelik tören alanı planlandı.

Hilal ve yıldız içinde tören alanı, müze, galeri

Dev hilalin içinde ise 750 metrekarelik müze, tanıtım galerisi, sinevizyon odası ve hediyelik eşya bölümü tasarlandı. Tamamlandığında yerli ve yabancı turistlerin ziyaret durakları arasında yer edinecek Arif Nihat Asya Bayrak Parkı ve Müzesi’nin inşaatı kesintisiz devam ederken, 70 metre uzunluğundaki, 360 derece dönebilen, saatte 160 kilometreye kadar esen rüzgara dayanıklı, asansör sistemli, uçak ikaz lambalı sonar bulunan bayrak direğinin montajı tamamlandı. Zemindeki hilalin ortasına dikilen direkte vatanın bölünmez bütünlüğünün simgesi şanlı Türk Bayrağı dalgalanmaya başladı. 96 metrekarelik dev Türk Bayrağı, Sabancı Merkez Camii ve Seyhan Nehri manzarasıyla bütünleşip, Adana semalarına eşsiz bir görünüm kazandırdı.

Türk milliyetçiliğinin kültürel hafızası

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 5 Ocak 1975 günü vefat eden Bayrak Şairi Arif Nihat Asya’nın hatırasını yaşatacak Arif Nihat Asya Bayrak Parkı ve Müzesi’nin Adana’nın gurur tablosu olacağını belirtti. Başkan Sözlü, “Türk Milliyetçiliğinin duygu ve düşünce dünyasının önemli mimarlarından, hemşehrimiz olarak kabul ettiğimiz Arif Nihat Asya’nın mümtaz şahsiyetine yakışan düzeyde kültürel hafıza mekanı tesis ediyoruz. Türk İslam ve ahlak şuurunu, O’nun hayat nizamını bir kültür parkı ve müzesinde yaşatmak bizlere büyük gurur ve onur verecektir” diye konuştu.
Editör: Barış Köksal