Karabucak, yeterince olgunlaşıp sulanmadan piyasaya sürülen limonun tüketici tarafından rağbet görmediğini kaydederek, “Bu durum önümüzdeki hasat döneminde turunçgil üretiminin tümüne darbe vurur” dedi.

Yaz aylarında fiyatı 7-8 TL’yi bulan limonun, üreticiyi mayer olarak bilinen Eylül ayında kesilmesi gereken ürünü erken hasat etmeye yönelttiğini vurgulayan ADATÜB Başkanı Karabucak, “Bu durum ürün kalitesinde düşüklüğe yol açtı. Son aylarda limon fiyatının normalin üzerinde seyretmesi , yeni mahsulden de yüksek fiyat bekleyen bazı üreticileri erken kesime yönlendirdi. Ancak hasat edilen limonun yeterince sulanmamış olması nedeniyle tüketiciler ürüne ilgi göstermiyor" diye konuştu.

TÜKETİCİ LİMON SOSUNA YÖNELDİ

Yüksek fiyat beklentisi ile yapılan erken hasadın hem tüketiciye hem de üreticiye zarar vereceğini anlatan Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Karbucak, “Bu durum dalında 1, 1-5 TL arası işlem gören limonun pazardaki, marketteki fiyatını düşürmediği gibi tüketimi de azalttı. Böyle olunca tüketici limon yerine daha ucuz fiyatlı sağlıksız limon soslarına yönelmeye başladı.Bu durumun önümüzdeki aylarda başlayacak altıntop (greyfurt), mandaline ve portakal için de benzer tehlikeleri tetikleyeceğini düşünüyoruz ve endişe ediyoruz. Limonda olgunlaşmadan yapılan erken hasat, diğer narenciye ürünler için de olumsuz bir kanaat uyandırabilir. Bu da turunçgil sektörü adına kötü bir başlangıç ve gidişat doğurur” ifadelerini kullandı.

ADATÜB Başkanı Karabucak, olgunlaşmadan ürün hasat edenler hakkında cezai yaptırım uygulanmasını talep ettikleri de kaydetti.

Editör: Barış Köksal