Adanalı mühendisin devletten aldığı Ar-Ge desteği ile 300 bin dolara geliştirdiği Alüminyum Ekstrüzyon Konveyör Hattı, üretici firmalara yıllık 150 bin dolar kar sağlıyor.

 Adanalı Makine Mühendisi Sertel Dikmen:
 "Büyük bir İtalyan firması ile İtalya pazarına açılıyoruz"

 "3 makine ürettik 2 makine kurulum aşamasında"

Adanalı makine mühendisi, devletten aldığı Ar-Ge desteği ile geliştirdiği Alüminyum Ekstrüzyon Konveyör Hattı sayesinde, makineyi kullanan firmalara yılda 150 bin dolar kar sağladı. Mühendis Sertel Dikmen, şuana kadar ürettikleri 3 makine ile haziran ayı sonunda İtalya pazarına gireceklerini söyledi.



13 yıldır alüminyum sektöründe çalışan Mühendis Dikmen, üretim sırasında alüminyum ürünlerinin yüzeylerinde oluşan hatalarının önüne geçebilmek için tasarlanan Alüminyum Ekstrüzyon Konveyör Hattı’nı geliştirip KOSGEB’den Ar-Ge desteği aldı. İnsan gücünün neredeyse hiç kullanılmadığı makine sadece ham maddenin makineye konulması ile çalışıp, alüminyum çubuk, boru ve profil üretiyor. Paletli sistem sayesinde insan gücüne ihtiyaç duymayan makine, 400 bin dolara 6 ayda kuruluyor ve kullanılan fabrikalarda yılda 150 bin dolar kar sağlayıp ayda ise 350 ton alüminyum üretiyor.
 
"Çin ile rekabet ediyoruz"

2014 yılında Aleksen isimli fabrikayı kurup üretime başlayan ve şuana kadar sadece 3 makine ürettiklerini 2 makinenin de kurulum aşamasında olduğunu İhlas Haber Ajansı muhabirine anlatan Dikmen, "Yurt dışından gelen makinelerin Türkiye’de imalatını yapabilmek için büyük bir cesaretle bu işe giriştik. Çünkü Çin ile rekabet ediyoruz. Çin’den alınıyor genelde makineler. İlk önce 250 metrekare bir yerde başladık. İlk makinemizi Kazakistan’a yaptık. Orada bayağı zorluklarımız oldu ilk makinemiz diye. Ama daha sonra kendimizi eğiterek alüminyum ekstürüzyonda kendimizi ön safhaya attık. Ardından yurt içinden firmalara makine sattık. İsmimizi duyurmaya başladık" dedi.
 
"Yetkililer desteği bize güvenerek verdi"

Makineyi kurmalarındaki en büyük desteğin KOSGEB olduğunu ifade eden Dikmen, "Çünkü tasarım ve ciddi bir maliyet yükü vardı bizim için. KOSGEB ile bu araştırmaları birlikte yaptık onay gördü bu projemiz, ardından Ar-Ge desteği aldık. Bu destek de sadece buluş ve icat yapanlara geliyordu. Nadir verilen bir destekti. O desteği de yetkililer güvenerek bize verdi" diye konuştu.
 
"İtalya’ya davet ettiler"

Ürettikleri 3 Alüminyum Ekstrüzyon Konveyör Hattı sayesinde İtalya'daki bir firma tarafından İtalya’ya davet edildiklerini söyleyen Sertel Dikmen, "Bizim bu projemizi görünce İtalya’ya davet ettiler. Büyük bir İtalyan firması bu makineleri Avrupa’da pazarlamak istediklerini söylediler. Haziran ayı sonu içerisinde fiyatlandırmalar ve çalışma şekli için gideceğiz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Sertel Dikmen hiç ihracat yapmadığını fakat Türkiye’ye 30 tane tesis kurup yurt dışından yapılacak 30 ithalatın önüne geçtiğini ve bundan da mutluluk duyduğunu ve yaptığı işe güvenen herkesin KOSGEB’den destek alıp iş kurması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ayrıca Sertel Dikmen, kendisi geliştirmeden önce kullanılan Alüminyum Ekstrüzyon Konveyör Hattı’nın 300 bin dolara kurulduğunu fakat kendi makinesinin diğer makineye göre daha fazla üretime yardımcı olup aradaki farkı kar olarak firmaların yıl sonunda dengelediklerini belirtti. Alüminyum Ekstrüzyon Konveyör Hattı pres, byet yükleme grubu, konveyör, kalıp fırını, tenefer ocak, termik fırın, puller, konveyor, germe, finish kesim, hurda paketleme, eloksal tesis ve toz boya ünitelerinden oluşuyor.
 
Editör: Barış Köksal