İl Hakem Kurulu Başkanı Hüseyin Özçelik ve yönetim kurulu üyeleri ile Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Adana Şube Başkanı Burak Cem Tahiroğlu ile yönetim kurulu üyeleri ve futbol hakemleri, Atatürk Anıtı’na çelenk sundular, saygı duruşunun ardından Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı’nı okudular. Törene daha sonra 5 Ocak Stadı’nda devam edildi.
5 Ocak Stadı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, 110 futbol hakemi ile 37 gözlemcinin katıldığı etkinlikte konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, hakemliğin zor, ancak keyifli bir uğraş olduğunu söyledi.

Vali Hüseyin Avni Coş’un açılışa gelmeyi düşündüğünü, ancak beklenmedik yoğunluk nedeniyle katılamadığını belirten Hadi, şöyle devam etti:
“Sayın Valimiz Hüseyin Avni Coş, açılışa çok katılmayı arzuluyordu. Ancak, yoğun işleri nedeniyle başarılı sezon geçirmenizi diledi. İl Hakem Kurulu ve dernek yöneticileri adil ve tarafsız davranır, hizip ve çekişmeyi bırakırsa Adana hakemliği daha üst seviyelere yükselir. Valimiz Hüseyin Avni Coş’un önem verdiği hakemlere geçmiş dönemlerde olduğu gibi her türlü desteği sağlayacağız. Deneyimli hakemlerin de gençlere ağabeylik, hocalık yapmaları en büyük dileğimizdir. Buraya gelirken, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ile telefonla görüştüm. Baykan’da yeni sezonunuzu kutluyor ve başarılar diliyor.”
Hadi, Futbol İl Temsilcisi Mehmet Çiftçi’nin sorumluluk bilincinde davrandığını ve önemli katkılarının bulunduğunu anımsatarak teşekkür etti.

EMRE: “HAKEMLER KİMSEYİ MEMNUN EDEMEZ”
Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve 7. Bölge Hakem Kurulu Üyesi Yusuf Emre, hakemlerin futbolun gerisinde olduğunu belirterek, “Hakemler kimseyi memnun edemez. Ayrıca, memnun etmeleri için de çaba göstermelerine gerek yok. Uluslararası oyun kurallarını sahada uygulamak yeterlidir. Hakemlik kolay, basit bir görev değil. Bu nedenle hakemlerin çok çalışmaları gerekir” dedi.
Futbol Federasyonu Adana Bölge Müdürü Akif Oflaz, hakemliğin insan yönetme sanatı olduğunu, hakemlerin sahada yalnız adam olduğunu, hakemin dostunun yine hakemler olacağını belirterek, yeni sezonun hayırlı olmasını diledi.
Adana Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Ali Gülleri, 50 yıldır, sporcu ve yönetici olarak sporun içinde bulunduğunu, hakemliğin zor görev olduğunu, hakemlerin daha hoşgörülü olmaları halinde görevlerinin kolaylaşacağını söyledi.

AYAN: “ÜST DÜZEY HAKEMLER KOLAY YETİŞMİYOR”
Eski FİFA Kokartlı Futbol Hakemi İlyas Ayan, üst düzey hakemlerin kolay yetişmediğini, çok çalışmak gerektiğini, hakemliğin iyi ve keyifli tarafları olduğu gibi, üzüntü verici, yıpratıcı tarafların da bulunduğunu ifade etti. 19 yıllık hakemliğinde unutamayacağı çok önemli anılarının bulunduğunu belirten Ayan, bu sayede iyi de dostluklar edindiğinin altını çizdi.
İl Hakem Kurulu Başkanı Hüseyin Özçelik, 110 futbol hakemi arasında 3 ulusal, 6 ulusal yardımcı hakem, 3 bölgesel, 11 bölgesel yardımcı hakem bulunduğunu, 37 gözlemci arasında da 3 ulusal, 5 bölgesel gözlemci bulunduğunu, etik değerlere bağlı kalarak hakemler arasında rekabet bulunmasının yararına inandığını kaydetti.
Özçelik, tüm sorunların çözümünde, tesislerin kullanımında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi’den destek gördüklerini, Hadi’yi tanımaktan dolayı mutlu olduğunu, Adana’nın iyi bir müdüre sahip olduğunu belirterek Hadi’ye teşekkür etti.

TAHİROĞLU: “YAKIN GELECEKTE SÜPER LİG’DE HAKEMİMİZ OLACAK”
Etkinlikte konuşan Türkiye Faal Futbol ve Gözlemciler Derneği Şube Başkanı Burak Cem Tahiroğlu, geçmiş dönemlerde Ali Timur, İlyas Ayan ve Ayhan Yücebilgiç gibi deneyimli FİFA Kokartlı hakemlere sahip olan Adana’nın eski günlerini yakalamaları için büyük çaba gösterdiklerini belirterek, “Yeni sezonda 110 hakem arkadaşıma çok güveniyorum. Yakın gelecekte bu genç hakemler arasından mutlaka Süper Lig hakemi çıkartacağız. Hakemler elbette hata yapabilir, ancak yanlış yapamaz. Zaten iyi niyetli olmayan hakemlerde bizim aramızda barınamazlar” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra yaştan dolayı görevini bırakan İlyas Ayan’a plaket veren Yusuf Emre, “İlyas hoca, sadece Adana hakemliğini değil, doğu, güneydoğu hakemlerine de önemli katkı sağlamıştır. Bu nedenle elini öpmek istiyorum” diyerek İlyas Ayan’ın elini öpmesi duygusal sahnelere neden oldu.
Ayrıca, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, hakemlere sponsorluk yapan İpekyolu Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Koordinatörü İbrahim Biber’e, eski gözlemci Yrd. Doç. Dr. Fahri Kurtay’a, Agroer Tarım Şirketi Genel Müdürü Ahmet Erişmiş’e plaket verildi.
Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriye Alp, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, MHK Başkan Yardımcısı ve 7. Bölge Sorumlusu Yüksel Okçuoğlu da açılışa telgraf gönderdiler. Ayrıca, bir üst klasmana yükselen 9 hakeme kokartları takıldı.
Kesilen kurbanın kanından alınlarına süren futbol hakemleri 5 Ocak Stadı’nda toplu halde yaptıkları antrenmanın ardından ailece verilen kokteyle katıldılar.
Etkinliğe, Gençlik Hizmetleri Şube Müdürü Cemal Demirağ, Futbol İl Temsilcisi Mehmet Çiftçi, Eski Sağlık İl Müdürü Alper Pişkin ile eski hakem ve gözlemciler ile kulüp yöneticileri katıldılar.
Editör: Barış Köksal