Adana Valiliği ve Bir Çare Derneği tarafından ‘Çaresi Var’ projesi kapsamında sivil toplum kuruluşlarına (STK) eğitim verilmeye başlandı.

Seyhan Oteli’nde başlayan programın açılışında konuşan Bir Çare Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adli Toksikolog Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, “Madde kullanımına engel olmanın sonuçlarını uzun bir süre sonra alabiliriz. Ama sizler asla yılmayın. Her kullanıcının bağımlı olmadığını bilin ve kullanıcılara bağımlı olmadan önlemde bulunun. Sivil toplum kuruluşları olarak sloganımız ‘samimi ve süreklilik’ olsun. Bütün çalışmalarımızda bunlara dikkat edelim” diye konuştu.

“Uyuşturucu en tehlikeli bağımlılık”

Daha sonra konuşan AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ise doyumsuz bir nesille karşı karşıya olduklarını belirterek, “Hız ve haz çağındayız. Bu karşımıza bağımlılık olarak çıkıyor. Bağımlılık bence bir madde veya nesnenin kişiyi esir haline getirmesidir. Eskiden bağımlılık dediğimizde aklımıza uyuşturucu gelirdi şimdi tütün de bir bağımlılık. Alkol, internet, alışveriş ve kumar bağımlılıkları var. Uyuşturucu bunların arasındaki en tehlikelisi. Her şey bu noktada devletten bekleniyor. 'Çocuğumu okula göndereyim her şeyiyle öğretmen ilgilensin, dışarıda polis ve jandarma onu korusun ben ise evimde televizyon izleyeyim' diyen aileler var. Bu iş bu kadar basit değil. Devletimiz elinden gelen şeyi yapıyor ama ailelerin de buna destek vermesi lazım” diye konuştu.

“Mücadelenin ana ekseni aile, okul ve toplum”

Adana Valisi Mahmut Demirtaş da uyuşturucuyla mücadeleye milli seferberlik ruhu ile yaklaşılması gerektiğini belirterek, “Uyuşturucu suçunun toplumsal yansıması ise cinayetler, sahtecilik, hırsızlık, sınır ihlalleri, silah kaçakçılığı ve terör finansmanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yönüyle bakıldığında uyuşturucu ile mücadele aslında bir milli güvenlik meselesidir. Bu büyük mücadeleye milli seferberlik ruhu ile yaklaşılmalıdır. Bu noktadan hareketle uyuşturucu ile mücadelenin çok yönlü olarak kamu ve sivil toplumun tüm kesimlerince, topyekun yürütülmesi elzemdir. Bu mücadelenin ana eksenini kuşkusuz aile, okul ve toplum oluşturmaktadır. Her konuda olduğu gibi en başta eğitim konusuna ehemmiyet verilmelidir” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Ege Üniversitesi Madde Bağımlığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Ensitüsü'nde Anabilim Dalı Başkanı Serap Annette Akgür sunum gerçekleştirdi. Programa Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, kent protokolü ve STK temsilcileri katıldı.

Editör: Barış Köksal