Emniyet Genel Müdürlüğü'nün başlattığı Hizmetin Yerinde İfa Edilmesi Projesi, 14 Ekim 2014 tarihinde 68 ilde başlatıldı. Proje kapsamında güvenlik güçleri, vatandaşların ifadesini, internet bağlantısı olmayan dizüstü bilgisayar aracılığıyla ev ya da iş yerinde alıyordu. İç Güvenlik Paketi kapsamında yasalaşmasıyla proje, Türkiye geneline yaygınlaştırıldı. Bundan sonra başta hasta, yaşlı ve engelli vatandaşlar olmak üzere herhangi adli olayda mağdur olan kişilere, nerede ifade verecekleri sorulacak. Güvenlik güçleri, vatandaşın talebi doğrultusunda işyeri veya evde ifade alacak. Tablet ve yazıcıdan oluşan kit sayesinde ifadeler, internet üzerinden anında POLNET'e yüklenecek. Emniyet Genel Müdürlüğü mobil ifade alma kitlerini bütün Türkiye'ye gönderdi.

ADANA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDE MOBİL İFADE ALMA TELAŞI

Mobil ifade alma kitinin ilk uygulaması Adana Emniyetinde gerçekleşti. Gönderilen kit önce polise hizmet içi eğitim kapsamında anlatıldı. Polislere kitleri nasıl kullanacağı, nasıl ifade alacağı POLNET'e nasıl yükleyeceği tek tek anlatıldı. Bu kapsamda polisler deneme yaptı. Polis eğitimde sanki bir olay olmuş gibi olay yerinde mağdur, tanık ve müşteki ifadesi aldı. Yapılan hizmet içi eğitimden sonra Adana'da büyük polis merkezlerine 2, küçük polis merkezlerine 1 kit verildi.

Proje ile suçtan mağdur olan vatandaşların bilgisine veya ifadesine başvurulmak üzere polis merkezlerine çağrılarak tekrar mağdur olmalarının önlendiği, proje ile halkın ayağına hizmet götürülerek polise olan güvenin artmasının sağlandığı, özellikle yaşlı, engelli, yatalak kişilerin düşünülerek hareket edildiği öğrenildi.

Editör: Barış Köksal