597’si tutuklu toplam bin 879 sanık hakkında 265 ayrı dava açıldı, 638 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi. Başsavcının telsiz anonsu Adana’da darbenin bastırılmasında dönüm noktası oldu. Kalkışma gecesi Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan’ın polis telsizinden yaptığı “Bu kanunsuzdur, anayasal suçtur, devletimizin gücü karşısında yok olmaya mahkumdur” anonsu kentte darbenin bastırılmasında önemli bir rol oynamıştı.
 
Adana’da, 15 Temmuz hain darbe girişiminden bu yana ‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak, Kurmak ve Yönetmek’ ve ‘Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme (Darbe)’ suçlarından toplam 3 bin 588 kişi hakkında işlem yapıldı. Bu kişilerden 597’si tutuklu toplam bin 879 sanık hakkında 265 ayrı dava açıldı, 638 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi, 53 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkartıldı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca Adana’da FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturmalar hız kesmeden sürüyor. Soruşturmalarla ilgili davalar seri şekilde açılıp sonuçlandırılırken, 15 Temmuz hain darbe girişiminden bu yana ‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak, Kurmak ve Yönetmek’ ve ‘Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme (Darbe)’ suçlarından toplam 3 bin 588 kişi hakkında işlem yapıldı. Bu kişilerden 597’si tutuklu toplam bin 879 sanık hakkında 265 ayrı dava açılırken, 638 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi, 53 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkartıldı.

Öte yandan, aynı suçlardan 88’i tutuklu 3 bin 588 şüpheli hakkında bin 219 dosyadan soruşturma ise halen devam ederken, bu soruşturmalar çerçevesinde 126 kişi hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.
 
Darbe girişimine 5 müebbet

Adana’da darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen İl Jandarma Bölge Komutanlığında görevli 5 eski subay, yargılandıkları 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçlarından müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nce onanan karar temyiz üzerine Yargıtay’a gönderildi.
 
Başsavcıdan darbeyi püskürten telsiz konuşması

15 Temmuz hain darbe girişiminde Ankara’yı bombalayan savaş uçaklarına lojistik desteğin sağlandığı İncirlik Üssü’nün bulunduğu Adana’da, darbenin püskürtülmesinde en önemli etkenlerden biri Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan’ın polis telsizinden yaptığı anons olmuştu. Adana’da darbe girişiminin başladığı ilk saatlerde TRT'de bildiri okunmasının ardından Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece 00.48’de polis telsizinden tüm polis teşkilatına şu mesajını ulaştırmıştı:

"İlimizde ve ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı, düzeni bozmaya girişen şahısların Türk polisi tarafından gözaltına alınması noktasında tüm birimlerimizi uyaralım. Bu kanunsuzdur, anayasal suçtur, devletimizin gücü karşısında yok olmaya mahkumdur."

Bu anonsun ardından polis teşkilatındaki tereddüt ortadan kalkmış, hain kalkışma püskürtülmüştü.
 
‘Sözde Sıkıyönetim Komutanı Van’ adliye nezarethanesine

Öte yandan, darbecilerin ‘Sözde Sıkıyönetim Komutanı’ olan eski İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Bekir Ercan Van da, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alınarak adliye nezarethanesine konulmuştu. Ayrıca Ankara’da bombalama eylemine katıldığı ve tanker uçaklarıyla yakıt ikmali yapıldığı iddialarıyla gündeme gelen İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı'nda Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca görevlendirilen Başsavcıvekilleri ve Cumhuriyet Savcıları nezaretinde 3 kez üst üste arama ve inceleme yapılmıştı. Çalışmalar kapsamında hava üssünün kule kayıtları, radar kayıtları, tanker uçaklarının radar takibi, darbe girişimi için havalanan F-16 savaş uçaklarına yakıt ikmali yapmalarını sağlayan askeri mürettebatla ilgili bilgilere ulaşılmıştı.
 
Editör: Barış Köksal