Adana, Mersin ve Gaziantep cemiyet hayatının önde gelen isimlerinin bir araya geldiği müzayedeye Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve eşi Zeynep Sözlü de katıldı. Sözlü çifti de müzayedede ürünler alarak projeye destek oldu.

Müzayede salonu fuayesinde ise 'Çocuk Gelinler Olmasın' isimli sergi de davetlilere sunuldu. Sergi sonrası start alan müzayedenin sunumunu yapan Esin Parlak, "İşindeki profesyonelliğine olduğu kadar, yüreğine de hayran olduğum sevgili Uğur Batur'un yanında bu işi yapmak çok zor. Fuayede görmüş olduğunuz resimlerin anlamını, emek emek bu organizasyon için uğraşan başkanlarımı ve başka bir programı nedeniyle aramızda olmayı çok istese de olamayan 2430. Bölge Guvernörümüz Canan Ersöz'ün en büyük hayali olan bu projenin önemi oldukça büyük. Bu projeyi sizlere en iyi aktaracak kişi dönemin ana temalarından biri olarak üzerine eğildiği ve yaklaşık iki yıldır konu ile ilgili birçok toplumsal farkındalık projelerinin hayata geçirilmesini sağlayan Guvernörümüz Canan Ersöz'dür" şeklinde konuştu.

Çocuklar Gelinler Olmasın Projesi’ne katkı koyan Adana Rotary Kulübü, Seyhan Rotary Kulübü, Çukurova Rotary Kulübü, Tepebağ Rotary Kulübü, 5 Ocak Rotary Kulübü ve Güney Rotary Kulübü adına Seyhan Rotary Kulübü Başkanı Hakan Tuyan bir konuşma yaptı. Tuyan, diğer kulüp başkanlarıyla birlikte çıktığı kürsüde “Gönül isterdi ki Cumhuriyetimizin 92. yılında 'Çocuk Gelinler Olmasın' diye bir projeye gerek duyulmasın ve memleketimizin sınırları içerisindeki her genç kızımız kendi iradeleriyle yaşamlarına yön verebilsin. Ancak şunu görüyor ve anlıyoruz ki Cumhuriyetimize, kazanımlarına var gücümüz ile sahip çıkmamız ve onları muhafaza etmek için çalışmamız gerekiyor. İste bu noktada sivil toplum örgütlerine çok önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Biz Türk Rotary olarak görev ve sorumluluklarımızın farkındalığıyla çalışıyoruz ve yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

2430. Bölge Guvernörü Canan Ersöz'ün adına Guvernör Yardımcısı Osmak Yanık de bir konuşma yaptı. Türkiye'nin de taraf olduğu olduğu Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca 18 yaşın altındaki kadın ve erkeklerin çocuk olduğunu belirten Osman Yanık konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gelişimini tamamlamadan yapılan her evlilik erken evlilik, evillik için yeterince büyümeden gelin olmuş her kadın çocuk gelindir. Her 7 kız çocuktan biri 15 yaşına gelmeden evlenmeye zorlanıyor. Böyle devam ederse önümüzdeki 10 yıl içerisinde 100 milyon çocuk gelin olacak. Erken evlilikler kadınların aile içi şiddete, fiziksel, duygusal ve cinsel şiddete maruz kalma ihtimalini artırıyor. Erken evlendirilen kadınlar okuldan ve eğitimden mahrum kalıyor. Bu eğitimsiz anneler gelecek kuşaklarımızı büyütüyor. Erken evlenen kadınlar istihdam imkanlarından mahrum kalıyor. Küçük yaşta ve zorla evlenmiş kadınların çoğu baskı altında ve bağımsızlıklarını kazanamadıkları için gerekli sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorluk çekiyor. Evet bir şeyler yapmamız lazım sizler bugün de burada yanımızda olarak projemize güç verdiniz. Hepinize gönülden teşekkür ediyorum."

Konuşmaların sonrasında antikacı Uğur Batur tablolar, antika ev eşyaları ve takılardan oluşan çok sayıda parçanın satışını yaptı. 'Çocuk Gelinler Olmasın Projesi’ yararına düzenlenen müzayede de katılımcılar kıyasıya rekabet ederek satışa çıkan tüm parçaları aldı.

Editör: Barış Köksal