Ayakkabı sektörünün lokomotifi konumundaki Adana’da ayakkabı üreticileri, üretim yapmak adına kendileri için güvenli bir site yapılması için mücadele ettiklerini anlattı. Yıllardır ayakkabıcılar sitesine taşınıp daha modern ve güvenli bir çatı altında üretim yapmak istediklerini belirten esnaf, geçen her zamanın olası bir faciaya davetiye çıkardığını söyledi.

Kullandıkları yanıcı ve patlayıcı maddelerin çalışanların yanı sıra müşterileri ve mahalle halkının hayatlarını tehdit ettiğine dikkat çeken işletmeciler bir facia yaşanmadan önlem alınması konusunda yetkilileri uyardı.

Adana Ticaret Odası Meclisi ve Ayakkabıcılar Meslek Komitesi üyesi Hüseyin Sağır, yaklaşık 200 işletmenin faaliyet gösterdiği Sarıyakup Mahallesi’ndeki esnafın bir an önce siteye taşınması gerektiğini vurguladı. Türk ayakkabı sektörünün Türk ayakkabı sektörünün kalbi konumundaki Adanalı üreticilerin daha çağdaş bir ortamda hizmet vermesinin zorunluluk olduğunu dile getiren Sağır, bu değişikliğin olası bir facianın ortadan kalkmasını sağlayacağı gibi Adanalı ayakkabı üreticilerinin de önünü açacağını ifade etti.

Çalışanların ve mahalle halkının hayatını tehlikeye atan sorunu çeşitli zamanlarda yetkililere ileterek çözüm istediklerini anlatan Sağır, “Son sekiz yıl içinde görev yapan valilerimize, belediye başkanlarımıza, milletvekillerimize sorunu anlattık. Hepside bu sorunu çözme konusunda adım atacaklarını söyledi ancak bugüne kadar hiçbir girişim olmadı. Ayakkabıcılar ve mahalle sakinleri kaderine terk edildi. Burada bir facia yaşanırsa bunun sorumlusu soruna duyarsız yetkililerdir. Facia yaşanmadan önlem alınmalı” dedi.

"YANGIN RİSKİ VAR SOKAKLAR DAR"

Adana’nın en eski mahallerinden Sarıyakup’ta sokakların çok dar olduğunu olası bir yangında itfaiye araçlarının sokaklara giremeyeceğine dikkat çeken Hüseyin Sağır, “Ayakkabı üretiminde yanıcı ve patlayıcı özelliği olan maddeler kullanılmaktadır. İşletmelerimizde depolarımızda bu maddeler bulunuyor. Fiziki koşullardan dolayı itfaiyenin müdahalesinin güçleşmesi olası bir yangının facia boyutlarına ulaşmasına neden olacak. Ayakkabıcılar sitesini oluşturulması insan hayatı açısından çok önemli” diye konuştu.

Fiziki yetersizliğin esnafın gelişmesinin de önünde engel olduğunu ifade eden Sağır, şöyle devam etti:

“Paris’te bulundum. Aynı anda 3 Tır indirme yaparken 3 Tır’da yükleme yapıyordu. Bizim iş yerlerimize bırakın TIR’ı kamyonlar bile yanaşamıyor. Yurt dışında yaptığımız birçok bağlantı sırf çalışma koşullarımızdan dolayı iptal oluyor. Yurt dışı bağlantılarımızı Adana’ya getirmeye utanıyoruz. Siteye taşındığımız takdirde, istihdam 5 kat artar, ihracatımız da buna bağlı olarak en az 5 kat artar. Site esnafın önünü açar.”

Editör: Barış Köksal