Seyhan Rotary Anadolu Lisesi ve Uluslararası Ticari Bilimler Ekonomi Öğrenciler Birliği (AISEC ) Gençlik değişimi ile gelen yabancı uyruklu öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla, Yüreğir Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen semineri, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Adana Eski İl Temsilcisi Halil Akyürek ve yeni İl Temsilcisi Kenan Deniz verdi.

“TOPLUMUMUZDA EROZYONA KARŞI TOPRAĞI KORUMA BİLİNCİ YOK”

Akyürek, insanlar için hayvansal ve bitkisel gıdaların kaynağı olarak en önemli varlıklardan birinin toprak olduğunu, toprağın erozyona karşı korunması bilincinin toplumumuzda yeterli düzeyde oluşmadığını söyledi.

Bir tutam toprakta altı yüz bini aşkın mikroorganizmanın bulunduğunu belirten Akyürek, “Hayat topraktadır. Biz en verimli toprakların üzerini hiçbir canlıyı doyurmayan beton yığınlarıyla doldurduk. Aynı şekilde ormanlarımızı da yok ediyoruz. Aslında hayatı yok ediyoruz. Toprağı tutan ağaçtır. Ağaçlar iklimi düzenler, yağışı mümkün kılar, karbondioksitin emilmesini sağlar. Ormanlar oksijen kaynağıdır. Ankara’daki bir bardak su Toroslardaki bir meşe ağacının sonucudur. Ne yazık ki doğaya hiçbir canlı, insanlar kadar zarar vermiyor’’ dedi.

“ANADOLU ZENGİN BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNE SAHİP”

TEMA Adana İl Temsilcisi Kenan Deniz, bir santim kalınlığında toprak tabakasının meydana gelmesinin 200 ila 1000 yıl arası bir zaman aldığını ifade etti. Deniz, Anadolu’nun zengin bitki çeşitliliğine sahip başlı başına bir gen kaynağı olduğunu ve vatanı korumanın önemli yollarından birinin de rüzgar ve su erozyonuna karşı toprağı korumak olduğunu kaydetti.
Erozyonun nedenlerine de değinen, Deniz, arazi yapısı, toprak ve iklim özellikleri, bitki örtüsünün durumu gibi doğal nedenlerin yanında, hatalı tarım teknikleri, amaç dışı arazi kullanımı, doğal bitki örtüsünün yok edilmesi, eğitim eksikliği, ormanların yok edilmesi, aşırı ve düzensiz otlatma, hızlı nüfus artışı gibi insan etkili nedenlerin bulunduğunu sözlerine ekledi.
 
Editör: Barış Köksal