Kentte 57 yıldır tatlı üreten Tatlıcı Köse, müşterilerinin sütlü, çikolatalı, fıstıklı gibi klasik dondurmaların dışında yöresel lezzetlerde dondurma talep etmesi üzerine karpuzlu dondurma üretti.

20 yıllık dondurmacı, Süt Ürünleri Teknolojisi Uzmanı ve işletmenin üretim müdürü Muhittin Ayten, karpuzun yanı sıra dikenli incir, murt gibi yöresel meyvelerle de dondurma ürettiklerine değinerek, karpuzu dondurma dönüştürmenin yoğun su oranı bulunması nedeniyle zahmetli olduğuna değindi.
Ayten, tarladaki karpuzun külah ve kuplara yolculuğunu şöyle anlattı:

“Doğrudan tarlada çiftçilerle görüşüp, tonlarca karpuzu alıyoruz. Taze olmasına, suyunun bol olmasına, kurumamış olmasına ve şekerin dengeli olmasına dikkat ediyoruz. Kalitesini laboratuvarımızda test ederek alıyoruz. Daha sonra karpuzu çekirdeklerinden ayıran ünitemize sokuyoruz. Karpuzu püre haline getirerek 90 derecede 5 dakika pastorize edip içindeki mikroorganizmaları elemine ediyoruz. İnsan sağlığına zararlı bakterileri yok edip dondurmaya çeviriyoruz ve soğuk zincir bozulmadan müşterilerimize sunuyoruz.”

Adana'da yaz sıcaklıklarının 45-50 derece arasında olduğunu hatırlatan Ayten, yaptıkları AR-GE çalışması sonucu ürettikleri karpuzlu dondurma sayesinde vatandaşların serinlediğini anlattı.

İlk kez karpuzlu dondurmayla tanışan vatandaşlar ise bu ürüne tam puan verdi.
Geçtiğimiz hafta Yüreğir Belediyesi de karpuz pekmezi ürettiğini açıklamıştı.
Editör: Barış Köksal