ZMO Adana Şube Başkanı Karademir, buğdayın gerek dünyada, gerek ülkemizde en fazla üretimi yapılan tarım ürünü olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'de 1980 sonrası başlayan ve 2000'li yıllarda doruk noktasına çıkan neoliberal politikalar çiftçileri piyasanın vahşi koşullarına terk etti. Bu süreçten buğday çiftçisi de olumsuz etkilendi. Bu olumsuz süreç kendisini Adana'da da göstermektedir. Adana'da buğday üretimi geriliyor. 2002 yılından 2015 yılına, Türkiye'de buğday üretimi 19,5 milyon tondan 22,6 milyon tona çıkarak yüzde 16 artarken, Adana'da buğday üretimi yaklaşık 1 milyon tondan 731 bin tona gerileyerek yüzde 27 oranında azalmıştır" dedi.

"ÜRETİMİNDEKİ ARTIŞ VERİM ARTIŞINDAN KAYNAKLANMAKTA"

Buğday ekim alanlarının 2002-2015 yılları arasında yüzde 15 oranında azaldığını söyleyen Karademir, "Adana'nın Türkiye buğday üretimi içindeki payı yüzde 5,2'den yüzde 3,2'ye düşmüştür. Ancak Türkiye'deki buğday üretimindeki artışla da ilgili olarak şu noktanın altını çizmek gerekir. Buğday ekim alanları 2002-2015 yılları arasında yüzde 15 oranında azalmıştır ve buğday üretimindeki artış verim artışından kaynaklanmaktadır. Buğday ekim alanlarının azalması gıda güvencesi ve egemenliği açısından tehlike ve riskler barındırmaktadır. Ayrıca ülke nüfusunun da sürekli arttığı göz önüne alındığında bu tehlike ve risklerin şiddeti büyümektedir" diye konuştu.

2015 yılı buğday rekoltesinin 22,5 milyon ton olduğunu, Adana'daki hasat sonuçları ve diğer bölgeler ile yapılan görüşmeler sonucunda buğday rekoltesinde yüzde 15 düşüş yaşanacağını tahmin ettiklerini söyleyen Karademir, "2002-2014 yılları arasında ne yazık ki tarım ürünlerinde ithalatçı durumuna düşürülen ülkemiz, bu yıllar arasında toplam 32 milyon ton buğday ithal ederek yurt dışına 9.3 milyar dolar bir kaynak akıtmıştır" dedi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM İÇİN TABAN FİYAT 1.2 TL OLMALIDIR"

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak 2016 yılı buğday maliyetini 1,01 TL/kg olarak hesapladıklarını belirten Karademir, satış fiyatının karlılık ve sürdürülebilir bir üretim için 1,2 TL/kg bazında gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Bölgede üretilen buğdayın turfanda olması ve diğer bölgelerde yetişen buğdaylara piyasa oluşturması açısından önem arz ettiğini belirten Karademir, "Tarım üreticileri buğdayın sonraki tarımsal faaliyetlere finans oluşturması ve stratejik önemi açısından buğday üretiminden para kazanmak zorundadırlar. Aksi durumda üreticiler kırsalı terk edip kentlerin varoşu olmaya, vasıfsız işçi kitleleri oluşturmaya ve madenlerde ölmeye devam edeceklerdir" diye konuştu. 
Editör: Barış Köksal