Adana Büyükşehir Belediyesi, D-400 üzerinde bulunan 375 metre uzunluğunda, 19 metre genişliğindeki altgeçidin üzerini kapatıp, yan yollarını genişletmek için çalışmalara başladı.
 
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün kentin geleceğine yön verecek projeleri arasında yer alan D-400 Karayolu Turhan Cemal Beriker Bulvarı Altgeçidi’nin üzerinin kapatılıp, yan yolların genişletilmesi çalışmalarına başlandı. Kent merkezinde doğu-batı yönünde 7-8 metre derinliğinde çukur görüntüsü oluşturduğu ve ulaşımı daha da karmaşık hale getirdiği için halk arasında ‘Karnıyarık’ diye anılan altgeçidin proje sahasında incelemelerde bulunan Başkan Hüseyin Sözlü, Türk Kuşu Kaşvağı’ndan Müze Kavşağı’na kadar olan 375 metrelik güzergahın üzeri kapatıldıktan sonra yan yollar 4’er şeritli olacak şekilde genişletileceğini belirtti.

Alt yapı yenileniyor, ağaçlar korunuyor

4 yıl önce Karayolları Genel Müdürlüğü’nce yaklaşık 36 milyon lira harcamayla yapılan Turhan Cemal Beriker Bulvarı’nın üzerinin kapatılması için girişimlerde bulunan Adana Büyükşehir Belediyesi, bu kurumdan D-400’ün Çukobirlik’ten İncirlik’e kadar olan 26 kilometrelik bölümünün devrini aldı. Trafik çilesine son vermek amacıyla Turhan Cemal Beriker Bulvarı Algeçidi’nin üzerinin kapatılması için hazırlanan proje, 6 milyon 802 bin lira bedelle ihale edildi. Adana Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ile yüklenici firma görevlileri ilk etapta söz konusu güzergahı tek yönlü olarak trafiğe kapattı. Proje, yan yollarda yağmur suyu hattının drenajı ve yol üzerindeki mevcut ağaçların yeniden dikilmek üzere sökülmesiyle start aldı.

Karniyarık 451 adet dev kirişle kapatılacak

Başkan Hüseyin Sözlü, belediye kurmaylarıyla birlikte proje sahasında incelemelerde bulundu. Başkan Sözlü, güzergah boyunca yağmur suyu ve kanalizasyon altyapısında gereken yenilemelerin ardından 375 metrelik altgeçidin üzerinin toplam 451 adet betonarme prefabrik krişler kapatılacağını açıkladı.

Proje takviminin 6 ay olduğunu ancak etap etap çalışarak, ulaşımı tek yönde de olsa devam ettireceklerini ifade eden Başkan Sözlü, “Altgeçidin üzerinin kapatılmasının ardından izolasyon işlemini yapacağız ve 25 santimetre kalınlığında beton dökeceğiz. Yan yolları 4 şerit gidiş, 4 şerit de geliş olacak şekilde genişletiyoruz. Yolların genişletilmesinin ardından kaldırım düzenlemesini ve sıcak karışım asfaltla kaplamasını yapacağız. Her iki kavşakta ve refüjlerde yeşillendirme çalışmaları, yaya yollarının tamamlanmasıyla güzergahı modern görünümüyle kavuşturup, yeniden ulaşıma açacağız” diye konuştu.
Editör: Barış Köksal