Adana'da ilk olan kampanya kapsamında hakim ve Cumhuriyet Savcıları, ‘Kalemi değil sigarayı kırıyoruz’ sloganıyla sigaraları kırıp attı. 

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı İş Sağlığı ve Güvenliği Bürosu tarafından, Adana Adliyesi'nde sigara kullanımının en aza indirilmesi, tüm yargı mensupları ve çalışanlarının iş, sağlık ve yaşam kalitelerinin arttırılması amacıyla 'Hayatınızı sigaraya hapsetmeyin' projesi hazırlandı. Adliyede görev yapan hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile çalışanların sigarayı bırakmasını öngören proje kapsamında, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Protokolle başlatılan sigara bırakma kampanyası ile ana bina açık alanda düzenlenen etkinlikte, İl Halk Sağlığı görevlileri, sigara bırakmak isteyen adliye çalışanlarının başvurularını alıp, karbon testi yaptı.

“SİGARAYLA HAYATIN RENKLERİNİ GRİYE ÇEVİRMEYİN”
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, çok sayıda hakim ve Cumhuriyet savcısı ile personelin katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada, bir yıl boyunca yürütülecek proje ile hem grup çalışması hem de eğitimlerle sigarayı bırakmak isteyen gönüllülere destek olunacağını söyledi. Yeldan, “Adliyemizde sigara kullanımına yönelik denetimleri yapıyoruz. Ancak bu illetten kurtulmak, dumansız bir hayata başlamak isteyen arkadaşlarımıza bu projeyle destek olacağız. Projemiz inşallah başarılı olur ve adliyemizin, tüm insanlığın en önemli sorunlarından birisi olan, hayatın renklerini griye çeviren sigara bağımlılığından kurtuluruz. Hayatı sigaraya hapsetmeyelim, hep beraber temiz nefesler almak için bu projeye destek olalım" dedi. Yeldan, proje sonunda sigarayı bırakanlara bisiklet hediye edileceğini de sözlerine ekledi.
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çağlar Çatak ise bu konuda kamu kurumları arasında öncülük yaptığı için Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na teşekkür etti.

“BU PROJE ADANA'DA BİR İLK”
Adana İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürü Dr. Saadet Önal da 20 milyon sigara kullanıcısı olan ülkemizde her yıl 100 binden fazla kişinin de sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini söyledi. Bu sayının trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısından 20 kat fazla olduğunu belirten Dr. Önal, "Sigaraya başlamış olmak kötü ama sigarayla mücadelede en önemli adımlardan biri, sigaraya başlamış insanları kazanabilmek, onların bırakmalarını sağlayabilmektir. Sigara bıraktığınız andan itibaren faydasını göstermektedir. Bu yüzden bir yerden başlamak gerekiyor. Ücretsiz sigara bırakma ilaçlarının dağıtımı çerçevesinde, adliyede gönüllü olan kişiler, kayıtları alınarak eğitim çalışması yapılacak ve sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilecek. 1 yıl boyunca sigara bırakma mücadeleleri sağlık personeli tarafından desteklenecek. Kurumsal duyarlılık çok önemli. Adana'da kamu kurumları arasında bir ilke imza atıyoruz. Başta başsavcımız olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ben, sigarasız kurum ödülünü Adana Adliyesi'nin alacağına inanıyorum" diye konuştu.

“KALEMİ DEĞİL SİGARAYI KIRIYORUZ”
Etkinliğin sonunda Başsavcı Ali Yeldan, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Adalet Komisyonu Başkanı Ramazan Yılmaz, mahkeme başkanları ile hakim ve Cumhuriyet Savcıları, 'Kalemi değil, sigarayı kırıyoruz' sloganıyla sigaraları kırdı. 
Öte yandan, 'Hayatını sigaraya hapsetme', 'Kalemi değil sigarayı kırıyoruz' yazılı afişler, hem çalışanları hem de vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla adliyenin dört bir yanına asıldı.
Editör: Barış Köksal