AB’ye üyelik süreci ve Türkiye’nin yeni AB stratejisine ilişkin Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı’na katılan Bakan Bozkır, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Adanalı usta yazar Yaşar Kemal’i anarak sözlerine başladı.

Adana ve bölgesinin tarihsel, kültürel, ekonomik ve tarımsal zenginlikler açısından Türkiye’nin en güzel köşelerinden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Bakan Volkan Bozkır, “Adana bölgesi gelecekte büyük potansiyel taşıyacak olan Ortadoğu, Asya, Afrika pazarlarına yakınlığı, tarıma olan elverişli toprakları ,uygun yatırım ortamı ama en önde gelen güzel insanıyla gerçekten ülkemiz açısından, bölgemiz açısından büyük avantaj teşkil ediyor” dedi.

“STK SAYISI CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU”

Türkiye’de 104 bin sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayan Bakan Bozkır, bu rakamın Cumhuriyet tarihinde bir rekor olduğunu dile getirdi. Sivil toplumun fikir üreten, gerektiğinde tenkit yapan görüşler sunan unsurlar olduğunu ifade eden Bozkır, “Sivil toplum ne kadar gelişirse demokrasi ve ülkeler o kadar gelişir. O yüzden mümkün olduğu kadar bu toplantıya katılan arkadaşlara söz verme arzusundayız. Önemli olan kendinizi, kurumunuzu tanıtmak. Belki AB konusunda hiçbir şey söylemenizi beklemeyebilirim ama kürsüye çıkıp içinizden geleni söyleyeceksiniz, kuruluşunuzu tanıtacaksınız ve size ne kadar güvendiğimi de tahmin edebilirsiniz” diye konuştu.

“SÜRECİN DEVAMINA İHTİYACIMIZ VAR”

Avrupa Birliği sürecinin medeniyet projesi olduğunu belirten Bozkır, “Bu kadar yıldır aslında bu üyelik için ve sürecin devamı için uğraşan insanlardan biri olarak bu sürecin Türkiye’ye, demokrasimize, temel insan hak ve özgürlüklerine, çevre, eğitim, gıda konusuna ve fasıllar itibariyle AB’nin kapsadığı tüm konulara Türkiye’nin şimdiye kadar çok ihtiyacı oldu bundan sonra da ihtiyacı var. Ve Türkiye’nin seviyesini artırmak, daha güzel bir ülke olmasını sağlamak, çocuklarımızın daha iyi bir Türkiye’de yaşamasını sağlamak bakımından sürecin devamına ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

“CEYHAN’A 43.6 MİLYON EUROLUK YATIRIM”

Adana’da 822 projeye 65 bin euro hibe yardımı yapıldığını anlatan Bakan Bozkır, bu rakamın az olduğunu ve 10 misline çıkmasını sağlayacak imkanların olduğunu belirtti. Türkiye AB mali işbirliği çerçevesinde çok önemli altyapı yatırımlarını hayata geçirdiklerini vurgulayan Bozkır, şöyle devam etti:

“Bu doğrultuda bölgenin çevre altyapısının güçlendirilmesi amacıyla geliştirilen toplam 43,6 milyon euro bütçeli ‘Ceyhan Atıksu ve Yağmursuyu’ ve ‘Yedigöze Katı Atık Yönetimi’ projeleri tamamlandığında Adanalı vatandaşlarımız AB standartlarında, çevreye duyarlı ve insan sağlığını ön planda tutan, modern tesislere kavuşacak. Adana ilimiz, Ulusal Ajansımız tarafından yürütülen Erasmus + Programından da etkin bir şekilde yararlanıyor. Erasmus + Programı kapsamında ilde yürütülmüş olan 750 proje ve yaklaşık 15,6 Milyon avro bütçe ile gerek bölgesinde gerekse de ülkemizde üst sıralarda. Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen öğrenci değişimi programı vasıtasıyla Adana’daki üniversitelerimizden 3 binden fazla öğrencimiz ve akademisyenimiz AB ülkelerinde eğitim alma imkanı yakaladı. Bu sayıyı önümüzdeki dönemde daha da artıracağız.”

Bakan Bozkır’ın konuşmasının ardından sivil toplum kuruluşu temsilcileri basına kapalı olarak görüşlerini dile getirdi.

Editör: Barış Köksal