Bakır, yaptığı açıklamada, Çukurıova Üniversitesi Balcalı Hastanesi civarında yeni yapılacak stada karşılık, gizli bir planla Adana’nın en eski mahallelerinden biri olan, Reşatbey Mahallesinde bulunan şu anki stadyumun, yanındaki sahalar ve spor salonunun yerinin imara açılmasının kentsel bir cinayet olduğunu, bunu uygulamaya sokmak isteyenlerin bunun vebalini taşıyacaklarını söyledi.

Adanalıların yaşam alanlarına karşı duyarlılık göstererek bu plan uygulanmasının karşısında durmalarını ve bu planının uygulamaya sokulmasının mutlaka engellenmesi gerektiğini ifade eden Bakır, "Şehrimizde daha fazla soluk alacak yerlere ihtiyaç varken, bu bölgede yapılacak olan AVM ve beton yığını konutlar kentsel yaşam kalitesini düşürecek, şehre yeni bir ucube görüntü ekleyecektir. Başbakanlıktan Belediye Meclisine onay için gelmiş olan bu planı durdurmaya çalışmak vatandaşlık gereği sorumluluğumuzdur. Bu bölge daha önceden söz verildiği gibi, kent meydanı, yeşil alan, nefes alınabilecek bir kentsel yaşam bölgesi veya kamu yararı gözetilen bölge olarak kalmalıdır; sözün kısası Adanalıların yararı esas alınarak oluşturulacak alanlar olarak düzenlenmelidir" diye konuştu.

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık da yaptığı açıklamada, 5 Ocak Stadı’nın yıkılarak, yerine AVM'ler açılmasına karşı olduğunu bildirdi. Barışık, "Esnafımızın iş yapamaz hale gelmesinin en önemli nedeni, AVM'lerin kuralsız bir şekilde her yerde açılmasıdır. Küçük esnafın AVM'lerin içinde bulunan büyük marketlerle rekabet edebilme şansı yok. Giyim kuşamdan, unlu mamullere, hırdavattan kırtasiyeye, oyuncaktan beyaz eşyaya ve elektroniğe kadar birçok kalemde satışlar yapan bu marketler, esnaf ve KOBİ'leri zor durumda bırakıyor" dedi.

Barışık, büyük alışveriş merkezlerinin her türlü ürünü satmasıyla yaşanan haksız rekabetin küçük esnafı bitirme noktasına getirdiğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

"Şehir içerisinde bir biri ardına açılan AVM'ler nedeniyle cadde esnafı kapanmak tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Belediyeler sayılarına ve birbirlerine yakınlığına bakmadan alışveriş merkezlerine izin vermektedir. Günümüzde isteyen istediği yere alışveriş merkezi kurmaktadır. Halbuki AB’de AVM’ler şehir dışına taşınmış, mesai saatleri de sınırlandırılmıştır. AB isteyen Türkiye’de de böyle olmalıdır. Belediye başkanlarının bu yaklaşımının sanayiyi ve üretimi geliştiren bir yaklaşım olmadığı açıktır. Tüm bu olumsuzluklar bilinmesine rağmen gizli kapaklı olarak sürdürülen görüşmelerin ardından 5 Ocak Stadı’nın bulunduğu yere de AVM yapılmak istenmesi Adana halkına ve Adana esnafına ihanettir. Bunu kabul edemeyiz. Orası halkın malıdır ve öyle kalması gerekir”

Editör: Barış Köksal