Kozan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necati Doğanay, yaptığı açıklamada, hayvanlarda yüksek ateşle birlikte ortaya çıkan virütik bir hastalık olan "3 Gün" hastalığı nedeniyle başta İdem, Dikilitaş ve Faydalı köylerinde olmak üzere yaklaşık 50 hayvanın telef olduğunu, hastalanan 150 hayvanın ise kesime gönderildiğini tahmin ettiklerini söyledi. Doğanay, "İlk ihbarı 12 Eylül'de aldık. Bir gün sonra İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden uzmanlarımız geldi. Başta İdem köyü olmak üzere, değişik günlerde de veteriner Araştırma Enstitüsü'nden gelen uzmanlarca 8-10 köydeki işletmelerde bulunan hayvanlardan tahlil için kan örneği alındı. Yapılan kontrollerde genel olarak veterinerler tarafından kullanılan ilaçların doğru ilaçlar olduğu belirlendi. Bu hastalık virütik bir hastalık. Başta sivrisinek olmak üzere, kan emici sineklerle bulaşıyor. Bu hastalığı bir inek bir kez geçirdiği zaman bir daha geçirmiyor. Tedavi olarak da ateş düşürücü ve kalsiyum-vitamin tedavisi tavsiye ediliyor. Ayrıca hayvanların ateşinin düşürülmesi için sürekli ıslatılması ve serin yerde bulundurulması yararlı oluyor. Yüksek ateş sebebiyle gebe hayvanlarda ölümlerin yanı sıra yavru atma da görülüyor. Süt verimi düşüyor. Hastalığın sıcak seyreden hava koşullarına bağlı olarak daha etkili olduğunu tahmin ediyoruz. Hastalığın özellikle ova köylerinde görülmesini de buna bağlıyoruz. Yağacak yağmurlar ve havaların serinlemesi ile hastalığın tamamen ortadan kalkacağını düşünüyoruz" dedi.

Doğanay, hastalığın yoğun olarak görüldüğü Dikilitaş köyünde yeni bir vaka görülmemesinin sevindirici olduğunu dile getirerek, "Ölüm sayısı konusunda net bir rakam vermemiz mümkün değil. Henüz telef olan ve kesime gönderilen hayvanların düşümü için besicilerimizin tamamı bize ulaşmadı. Bildirim için belli bir süre var. Ancak ilçe genelinde 50 kadar büyükbaş hayvanın telef olduğunu, hastalanan 150 civarında hayvanın da kesime gitmiş olabileceğini tahmin ediyoruz. Hastalık görüldüğünde vakit kaybetmeden kaliteli ateş düşürücü ilaçlar ve vitaminler kullansınlar" dedi.

Doğanay, “Brusella gibi hastalıklarda devlet olarak biz gereğini yapmakla mükellefiz. Ama bu hastalık bizim ve Bakanlığımızın mücadele kapsamında olmayan bir hastalık. Vatandaşın kendisinin yapması gereken bir durum. Ama görevimiz gereği vatandaşlara gerekli tavsiyelerde bulunuyoruz” diye konuştu.

Bazı hayvan sahipleri bu hastalıktan dolayı zamanında yaptıkları müdahale ile büyükbaş hayvanların kurtardıklarını söylediler. İlçeye bağlı Ağlıboğaz köyünde oturan ve hayvancılık işi yapan Nuh Çürümez, “Bu bölgede ineklerimiz telef oldu. Biz bu hastalığın olduğunu duyunca veterinerden aldığımız iğneler sayesinde ineklerimizi kurtardık. Hastalığın belirtisinde, ineğin kulakları aşağı düşüyor, ağzı köpürüyor, inekler öksürüyor" şeklinde konuştu. Fatma Yılmaz da zamanında müdahale yaparak ineklerini kurtardıklarını fakat komşularının ineklerinin hastalık nedeniyle telef olduğunu söyledi.

Editör: Barış Köksal